Eis: Zes jaar verdachte moord Tinka

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor het gerechtshof in Den Haag zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de 47-jarige Oosterhoutse Betty B. Zij zou op 26 mei 2004 in  Zevenbergschenhoek betrokken zijn geweest bij de moord en het wegmaken van het lijk van Tinka van Rooy (foto). Het lichaam van Van Rooy is op 9 mei 2004 in De Biesbosch aangetroffen. Het is al de zesde keer dat Betty B. voor de moord op Tinka voor de rechter moet verschijnen. Haar hechtenis is in juli 2010 geschorst.

 

De drie daders van de moord zijn eerder onherroepelijk veroordeeld tot respectievelijk 18, 15 en 12 jaar cel. Achtergrond van de zaak was een conflict over de exploitatie van wiethokken door de groep. 

Het OM vindt dat B. behulpzaam was bij de moord. Ze wist al een week van tevoren dat er plannen waren om Van Rooy te vermoorden. Van Rooy is doodgeslagen en haar lichaam met scheepskettingen verzwaard in de Biesbosch gedumpt.

In de woning van B. werden gesprekken gehouden over het voorbereiden van de moord. B. programmeerde de telefoons die voor de moord waren aangeschaft en droeg een kaart aan van de Biesbosch. Ze was contactpersoon op de avond van de moord en verzon een alibi voor de daders. Verder maakte ze de auto van één van de daders schoon.

De hoofddader Arno N. zit een gevangenisstraf uit van achttien jaar. Hij heeft bekend dat hij de schedel van het slachtoffer met een hamer heeft ingeslagen en is in 2005 niet tegen het vonnis van de rechtbank in beroep gegaan.

B. is in eerste aanleg door de rechtbank Breda vrijgesproken. Het gerechtshof in Den Bosch kwam in hoger beroep tot hetzelfde oordeel. Maar het OM stelde met succes beroep in cassatie in en de zaak werd verwezen naar het hof Arnhem. Dat veroordeelde B. tot zes jaar cel voor het medeplegen van de moord.

Daarop vocht Betty B. deze uitspraak met succes aan. De Hoge Raad vond de motivering van de bewezenverklaring gebrekkig en verwees de zaak weer naar het Hof Den Haag. Daar wordt de zaak nu voor de derde keer in hoger beroep behandeld.

Uitspraak op 18 juli 2011.

Zie ook:

Verdachte moord Tinka van Rooij alsnog cel in