Tippelen achter de douane op Schiphol

Volgens De Telegraaf wordt er getippeld achter de douane op Schiphol door Oost-Europese vrouwen. De krant baseert zich op uitlatingen van medewerkers van de luchthaven. De vrouwen wachten achter de douane op klanten. Ze richten zich op mannen die lang moeten wachten om over te stappen. Ze kijken ook welke vluchten vertraging hebben en spreken dan reizigers aan.

Volgens een personeelslid van de luchthaven: ‘Er zitten twee hotels achter de douane waar overdag voor een laag tarief een kamer gehuurd kan worden. Dat is in principe bedoeld voor reizigers die zich even willen opfrissen of uitrusten als hun vlucht is vertraagd, maar je kunt er natuurlijk ook andere dingen doen.’ Maar er wordt ook afgewerkt op de toilettten.

De Koninklijke Marechaussee zegt pas op te treden als er aangifte wordt gedaan en gaat dus niet opsporen. Het is wel strafbaar.

“Maar vooralsnog is dat niet gebeurd. Het fenomeen is wel strafbaar, dus als we het zelf constateren zullen we ertegen optreden”, zegt een woordvoerder.
De Amsterdamse belangenvereniging voor prostituees de Rode Draad heeft er geen problemen mee zolang de vrouwen geen slachtoffer zijn van mensenhandelaren: ‘Prostituees zijn vindingrijk. Ze verzinnen steeds weer wat hè”, zegt Metje Blaak van de vereniging in De Telegraaf.

Er genoeg klandizie en de tickets zijn goedkoop. ‘Sommigen vliegen nog dezelfde dag terug’, zegt een medewerker van KLM. ‘Kennelijk wordt er dan nog genoeg verdiend om winst te maken op het ticket.’