Toch extra bezuinigingen op gevangenissen

Na de tweeduizend banen die eerder al werden geschrapt, moet staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie nog eens 700 personen die in de gevangenis werken wegsturen. De huidige bezuinigen leveren nog niet genoeg op. Dat meldt De Telegraaf op basis van een interne nota. Eerder werden door bezuinigingen al 19 gevangenissen gesloten. In de nieuwe, extra plannen worden niet opnieuw gevangenissen gesloten, maar wordt er wel extra bezuinigd op de gevangenissen die blijven.

Er komt dus minder personeel, maar er zal ook worden gekort op het personeel. Er zullen niet alleen banen verdwijnen, maar ook de sporturen van het personeel verdwijnen en wordt het overwerk en onregelmatige diensten verminderd. Ook de gevangenen moeten inleveren: de gevangenisbibliotheken gaan digitaal werken en de 'creatieve uren' verdwijnen.

Ook Vorig jaar werd nog aangekondigd dat de eerdere, nog scherpere bezuinigingen, werden verzacht. In eerste instantie zouden 3400 banen verdwijnen, maar dat werd toen bijgesteld naar 2000. Dat blijkt nu niet genoeg te zijn en dus wordt er alsnog meer bezuinigd.

Teeven stuurde afgelopen week al een brief naar de Tweede Kamer over het gevangeniswezen, maar daarin stond niets over de nieuwe bezuinigingen. Volgens het ministerie is dat omdat de cijfers die in de nota in handen van De Telegraaf verwachtingen zijn.

Lees ook:

Gevangenisregime in strijd met de wet

Meer cipiers dan criminelen in gevangenis

'Spanningen in gevangenissen door bezuinigingen'