Geen manipulatie onderzoek Bende van Nijvel

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel is niet gemanipuleerd. Recent bleek uit een rapport van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) dat de wapens die in 1986 uit het kanaal bij Brussel-Charleroi werden opgedoken, minder dan een jaar in het water lagen terwijl die daar wel in ’85 gedumpt zouden zijn. Nu blijkt volgens de Waalse krant La Dernière Heure dat die conclusies niet kloppen.

Het rapport van het NICC ging over belangrijke bewijsstukken in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Het gaat om zakken met wapens en een kogelvrije vest die in het kanaal zijn gedumpt. Door deze stukken kon de link tussen de twee golven van overvallen worden gelegd, die van september 1982 tot december 1983 en in de herfst van 1985 plaatsvonden. Ook werd een dna-spoor op het kogelvrije vest gevonden, dat van de overvaller die bekend stond als ‘Killer’ zou zijn.

Bloed op kogelvrij vest

Op de avond van de laatste overval hebben getuigen gezien dat enkele personen gevulde vuilniszakken in het water gooiden. De politie heeft in het kanaal gezocht, maar niks gevonden. Een jaar later werden de zakken wel gevonden. Daarin zaten wapens en een kogelwerend vest met een bloedspoor. Waarschijnlijk is een van de overvallers, die met een automatisch wapen in de kofferbak van een VW Golf was gaan zitten, geraakt door een politiekogel.

De politie ging er altijd vanuit dat de zakken een jaar in het kanaal hebben gelegen. Uit onderzoek bleek echter dat de wapens in een te goede staat waren om een jaar in het water te hebben doorgebracht. Volgens het NICC zouden de bewijsstukken door elkaar zijn gehaald om opzettelijk een link te kunnen leggen tussen de twee overvalgolven. Het onderzoek zou mogelijk opzettelijk gemanipuleerd zijn.

Nu blijkt dat de wapens in hermetisch afgesloten zakken zaten. Het NICC wist dat niet, waardoor verkeerde conclusies zijn getrokken.

Lees ook:

Mogelijk geknoeid in zaak Bende van Nijvel

Dna-spoor ‘Killer’ Bende Nijvel

Zoektocht naar wapens Bende van Nijvel

Onderzoek Bende van Nijvel naar oude bekende

Invallen onderzoek Bende van Nijvel

‘Niet schieten, dat is mijn papa’