Toch ‘match’ in zedendelict

Een DNA-match heeft in het onderzoek naar een ernstig zedendelict in Leeuwarden alsnog geleid tot de aanhouding van een verdachte.

DNA-overeenkomst

De politie heeft een 31-jarige man gearresteerd in verband met betrokkenheid bij de mishandeling van een 88-jarige vrouw in een ouderenflat in Leeuwarden, op 3 augustus 2016. Een DNA-profiel dat op de vrouw was aangetroffen, bleek in de landelijke DNA-databank overeen te komen met de sporen van een ander incident in de stad. Op basis van het matchen van DNA-sporen heeft de recherche nu ook een verdachte kunnen aanhouden. De politie maakte dit zaterdag bekend.

Buurtonderzoek

Na het misdrijf in de zomer van 2016, waarna de vrouw met verwondingen naar het ziekenhuis moest worden gebracht, voerde de politie al een groot ‘passantenonderzoek’ uit, waarvoor ze met 170 mensen sprak. De avond van de mishandeling hield ze ook een 39-jarige man aan, die na verhoor weer werd vrijgelaten en die ook geen verdachte meer is in de zaak.

Spoor van verdachte

De politie stelde na de mishandeling op het lichaam van het slachtoffer verschillende DNA-sporen veilig. De meeste daarvan bleken van familie, vrienden, en de verzorging in het seniorenhuis te zijn. Uiteindelijk bleef er één spoor over, dat kon leiden naar een mogelijke verdachte.

Eerdere zaak

Dat zogenaamde daderspoor werd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ingevoerd in de landelijke DNA-databank. In eerste instantie leverde dat geen mach op met een persoon, maar wel met sporen van een eerdere zaak. Recent doken er ook DNA-sporen van een persoon op in de databank, die konden worden gematcht aan de Leeuwardense mishandeling. De persoon die op basis daarvan nu is aangehouden, is niet afkomstig uit de sociale omgeving van de verdachte, meldt de politie nog.