Toch weer dieven op internet gezet

Een garagebedrijf uit Zwolle heeft toch beelden van inbrekers op YouTube gezet. Als de beelden echt zijn is daarop te zien hoe vorige week twee mannen gebruikte accu’s ontvreemden. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP)  veroordeelt dit digitaal aan de schandpaal. Een zorginstelling uit Goor kreeg recentelijk een brief van de voorzitter van het CPB met de sommering dergelijke beelden te verwijderen, waarna de instelling de beelden weer weghaalde van internet. Op de nieuwe beelden is te zien hoe twee mannen midden in de nacht gebruikte accu’s van een garagebedrijf stelen.

Het Zwolse garagebedrijf is bekend met de discussie. Volgens een woordvoerder van het bedrijf was het echter de zoveelste keer dat er accu’s zijn gestolen. Ook zegt hij tegen RTV Oost: ‘hier is echt duidelijk wat er aan de hand is, dus dan vinden wij het wel kunnen.’

Advocaat Oude Breuil uit Geesteren wil een proefproces beginnen tegen het College Bescherming Persoonsgegevens om voor eens en altijd een uitspraak te krijgen over wat wel en wat niet is toegestaan. Oude Breuil is daarover in gesprek met een ondernemer uit Enschede, die slachtoffer is geworden van een inbraak en er beelden van heeft.

Er is een wet in voorbereiding waaraan het CBP meewerkt die publicatie van dit soort beelden verbiedt. Alleen de politie mag verdachten in beeld brengen, zo is het idee. Maar onlangs liet staatssecretaris Fred Teeven van Justitie in reactie op publiciteit en kamervragen weten dat niet iedereen beboeten die schuldig maakt aan overtreding van de wet.

Teeven wil het wetsvoorstel aankomend najaar overhandigen aan de Tweede Kamer. De precieze inhoud van het wetsvoorstel en de hoogte van de boetes moeten nog in de ministerraad besproken worden. Dit najaar komt het wetsvoorstel in behandeling in de Tweede Kamer.

Teeven wil dat boetes ‘proportioneel’ zijn, gelet op de ernst van de overtreding, de mate van verwijtbaarheid en alle overige relevante omstandigheden van het individuele geval.

Begin juni lanceerde Vereniging Eigen Huis (VEH) de actie ‘Zet inbrekers te kijk‘, die site is inmiddels verwijderd.

{youtube}JdWdjAyc8EA{/youtube}