Toch weer executie middels gif-cocktail in Ohio

De Amerikaanse staat Ohio gaat opnieuw een ter dood veroordeelde met een gifcocktail terechtstellen. De executie van Ronald Phillips staat gepland op 15 februari. Hij zal de eerste zijn nadat het misging bij de executie van Dennis McGuire, op 16 januari 2014.

125 kneuzingen

In 1993 vermoordde Ronald Phillips een van zijn kinderen: de 3-jarige Sheila. Ze bleek ernstig te zijn mishandeld: ze had onder meer ruim 125 kneuzingen en interne verwondingen in haar onderlichaam en een uitgerekte anus.

Phillips bekende. Een jury bevond hem op 18 augustus 1993 schuldig. Op 14 september 1993 werd hij ter dood veroordeeld.

Philips’ moeder was alcoholiste en liet haar kinderen soms dagenlang alleen. Hij moest vaak gaan bedelen voor eten. Phillips werd later in verschillende opvanghuizen herhaaldelijk misbruikt en mishandeld. Hij claimde dat ook zijn vader hem seksueel misbruikte.

Ademstootjes

De ook voor moord ter dood veroordeelde Dennis McGuire kreeg in Ohio op 16 januari 2014 een dodelijke injecties toegediend. Getuigen zagen hoe hij in liggende houding midazolam en hydromorfon kreeg. Hij had snel moeten overlijden maar drie minuten na de injecties richtte hij zijn hoofd omhoog en zei ‘I love you, I love you’ tegen zijn familie. Vervolgens leed hij meer dan twintig minuten zichtbaar: zijn maag zwol op, hij had hoorbaar moeite met ademen. Zijn vuisten bleven steeds gebald. Uiteindelijk ademde hij met kleine kleine ademstootjes en bezweek hij.

De executie duurde ongeveer een half uur. Er kwam zware kritiek op de methode en die werd ook gestaakt. Staten die de alternatieve middelen sodiumpentatol en pentobarbital gebruikten konden daarover niet meer beschikken omdat chemische bedrijven weigerden die nog langer te leveren.

Ohio zal nu een nieuwe cocktail toepassen: doses van het kalmeringsmiddel midazolam, het verlammende recoroniumbromide en kaliumchloride dat het hart zal laten stoppen.

In april staat nog een executie gepland in Ohio.

Zie:

Nebraska schaft de doodstraf af

Dit jaar geen doodstraf meer in Ohio

Opnieuw mislukte executie in VS