Forse toename drugscriminaliteit

De drugscriminaliteit in Brabant en Limburg is flink gestegen doordat buitenlanders uit coffeeshops worden geweerd. Sinds mei 2012 mogen buitenlandse gebruikers de coffeeshops niet meer in en sindsdien is er fors meer straathandel, meldt het Algemeen Dagblad op basis van cijfers van de politie en gemeenten.

In de zuidelijke gemeenten steeg het aantal drugsdelicten met 33 procent, terwijl dat in de rest van Nederland op 4 procent bleef hangen. In de zuidelijke gemeenten werd de wietpas eerder ingevoerd.

Voornamelijk in Zuid-Limburg zou de criminaliteit rond drugs flink zijn gestegen. In Maastricht is het aantal drugsgerelateerde delicten verdubbeld en in Roermond verdrievoudigd. Volgens de burgemeester van de laatste stad is er een groep met zestig straatdealers actief.

Volgens bewoners van steden waar coffeeshops zijn gevestigd, is de overlast ook verplaatst van rond de coffeeshops naar andere plaatsen in de stad. Gemeenten zouden dealers in woonwijken rondlopen.

De gemeenten twijfelen volgens het AD aan het beleid om buitenlanders te weren. Een aantal heeft daarom besloten om het verbod niet te handhaven voor ‘één verdwaalde Duitser in een coffeeshop’.

Maastricht handhaaft wel en treedt hard op tegen straathandel. De gemeente zegt tegen het AD dat er geen straathandel meer is in de stad.