Toename geweld in jeugdgevangenis

Personeel in jeugdgevangenissen heeft vaker te maken met geweld. Dat blijkt uit een werkbelevingsonderzoek van het onderzoeksinstituut van het ministerie van Veiligheid en Justitie, waarvoor medewerkers van vier rijksinrichtingen en drie particuliere inrichtingen zijn ondervraagd. 45 procent van hen zegt te maken hebben gehad met geweld, in 2007 was dat 30,4 procent.

Voornamelijk medewerkers van 20 tot 30 jaar hebben last van agressief gedrag. In deze leeftijdsgroep zegt 81 procent het afgelopen jaar met geweld te zijn geconfronteerd. Bij medewerkers van boven de 50 ligt dat percentage op 51. Ook zijn mannen vaker het slachtoffer van agressie dan vrouwen (72 om 58 procent).

Het gaat om fysieke en verbale agressie, maar ook om intimidatie, seksuele intmidatie en discriminatie. Oorzaak van de problemen zou moeten worden gezocht in de arbeidsomstandigheden en werkdruk.

Een woordvoerder van staatssecretaris Teeven zegt tegen het ANP dat geweld tegen gevangenispersoneel onacceptabel is. Mogelijk wordt het beleid aangescherpt. 

Lees ook:

Geen brand wel opstootje jongereninrichting

Zes jeugdgevangenissen kunnen dicht

Jongen ontsnapt uit jeugdgevangenis Breda