Waar is advocaat Arthur Toenbreker?

Evert Hingst (foto) is vermoord, zijn kantoorgenoot, advocaat Arthur Toenbreker, is sinds 2008 spoorloos. Nadat in februari 2008 het faillissement van zijn kantoor is uitgesproken is de advocaat niet meer in het openbaar verschenen. In een faillissementsverslag staat dat er aangifte is gedaan, door de deken van de Amsterdamse advocaten, van verduistering van gelden die op de derdenrekening van zijn kantoor stonden. De Raad van Discipline stelde Toenbreker in april 2008 op non-actief. Het Openbaar Ministerie had Toenbreker voor witwassen in het vizier. De onlangs gearresteerde “Rooie” Ron de J. zou Toenbreker hebben bedreigd. Zit Toenbreker inmiddels in een getuigenbeschermingsprogramma?

Toenbreker deelde het kantoorgenoot op Keizersgracht 686 met onder meer de fiscalist Evert Hingst, die in 2005 is doodgeschoten. Hingst ging, zo heeft Toenbreker tegen Vrij Nederland gezegd, roekeloos om met geld van cllënten. Daaronder was ook John MIeremet die in 2002 voor de deur werd neergeschoten na een afspraak met Hingst.

Ook met geld van De J. zou Hingst onvoorzichtig zijn geweest.

‘Door te handelen met het geld van mijn cliënten heeft hij ook mij in de problemen gebracht,’ zei hij tegen Vrij Nederland.

In 2007 deed de Amsterdamse recherche een inval in de villa van De J. aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen. Vermoed werd een witwasconstructie van drugsgeld dat in die villa was gaan zitten vanuit een Zwitserse AG. De J. kon nog net op tijd langs de boorden van de Vinkeveense plas aan de achterkant naar een goed heenkomen sluipen. Maar hij was wel ridder te voet.

De barmhartige Arthur Toenbreker verleende hem onderdak op de zolderverdieping van Keizersgracht 686.

Maar daarmee had Toenbreker wel een lastpost van een onderduiker in huis gehaald. Want De J. stelde Toenbreker verantwoordelijk voor een bedrag van 2,6 miljoen euro, een schuld die mede door toedoen van Hingst zou zijn ontstaan.

Op de presentatie van het boek over Mink K. van VN-journaliste Marian Husken in november 2007 in P-King op de hoek van de Vijzelstraat in Amsterdam hoopte iedereen dat Mink K. nog even binnen zou wandelen. Mink liet het echter afweten, maar tot veler verrassing kwamen Ron de J. en Arthur Toenbreker wel een kijkje nemen. Toen waren de twee nog in kennelijke harmonie.

Maar daarna is die verhouding bergaf gegaan.

Voorjaar 2008 treffen vrienden hem zwaar overspannen aan in een Amsterdamse hotelkamer waar hij een einde aan zijn leven zou willen maken.

Daarna is hij waarschijnlijk ondergedoken, volgens verschillende bronnen met hulp van de politie, hij zou ook contact hebben gehouden met het Openbaar Ministerie. Vrij Nederland schrijft dat hij zeker een verklaring heeft afgelegd over zijn voormalige cliënt.

De J. zit nu vast en zal mogelijk worden vervolgd. Wat betreft zijn villa staan zijn zaken er evenmin gunstig voor. De villa is sinds 2009 gekraakt. De Zwitserse AG die het pand in eigendom heeft is failliet.

De J. kan niet aantonen dat hij de eigenaar is.