Toerist mag in Eindhoven weer wiet kopen

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven wil als proef van een half jaar stoppen met het handhaven van het zogeheten “ingezetenencriterium” voor coffeeshops. Hij wil in die periode meten of de maatregel niet meer na- dan voordelen heeft.

Straathandel

Door het verkoopverbod aan buitenlanders de straathandel volgens Van Gijzel is opgebloeid. Buitenlanders kopen wiet en hasj van drugsrunners en dat leidt tot overlast en straatcriminaliteit. Onder minister Opstelten van Justitie werd het ingezetenencriterium in 2012 en 2013 landelijk ingevoerd. Maar nooit is het overal uitgevoerd. Amsterdam handhaafde het niet, net als Utrecht. Eindhoven maakte afspraken met coffeeshophouders om wel te voldoen aan de eisen.

Geen toezicht

Maar exploitanten begonnen te klagen omdat in andere gemeenten geen toezicht en handhaving bestond. Uit een onderzoek van de gemeente Eindhoven blijkt van de 19 gemeentes in de aangrenzende regio’s er elf het ingezetenencriterium niet handhaafden, bijvoorbeeld: Heerlen, Venlo, Roermond en Arnhem. Uit landelijk onderzoek komt naar voren dat 85 procent van de buitenlanders nog steeds terechtkonden in coffeeshops en het merendeel van de gemeenten niet controleert.

Wietteelt

Burgemeester Van Gijzel heeft ook plannen om een proef uit te voeren om gelegaliseerd wiet te telen om zo de georganiseerde criminaliteit wind uit de zeilen te nemen. Het ministerie van Justitie heeft daarover een veto uitgesproken maar Van Gijzel wil de proef niettemin doorzetten.

Zie ook:

Advies: wietpas niet in strijd met Grondwet

Geen buitenlanders in coffeeshops buiten centrum

RB: schadevergoeding coffeeshops