Tombe maffiabaas roept vragen op

Het openbreken van het graf van de beruchte Italiaanse maffiabaas Enrico de Pedis (foto) heeft veel vragen opgeroepen. Volgens anonieme bronnen zouden er aanwijzingen in het graf zijn over de verdwijning van een 15-jarig meisje, dat verdween in de jaren 80. Emanuela Orlandi, dochter van een lekenmedewerker in het Vaticaan, verdween in 1983 op de terugweg van muziekles. De zaak wordt vaak in verband gebracht met de aanslag op paus Johannes Paulus II in 1981.

Het meisje zou zijn ontvoerd om de dader van de aanslag vrij te krijgen.

Ook zou het Vaticaan zou meer weten van de verdwijning. De geruchten werden gevoed doordat De Pedis werd begraven in de Sant’ Apollinarebasiliek, waar normaal gesproken alleen kardinalen worden begraven. Waarom het Vaticaan toestemming gaf om de maffioso daar te begraven, is onduidelijk. Bewijs voor de geruchten werd nooit gevonden.

Een ex-vriendin van De Pedis verklaarde een aantal jaar geleden tegenover de politie dat De Pedis, lid van de Romeinse maffia, achter de verdwijning zat. De Pedis was in 1990 doodgeschoten en kon dus niet worden verhoord. Maar volgens een anonieme getuige zouden er in zijn graftombe aanwijzingen te vinden zou zijn.

Om de geruchten te ontkrachten, gaf het Vaticaan toestemming om het graf van De Pedis open te breken. Gisteren werden in de tombe inderdaad de resten van Enrico de Pedis aangetroffen, maar niets van Emanuele Orlandi. Achter de stenen muur die toegang geeft tot de crypte, vond de politie wel containers met onbekende botten. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de vondst.


Remains exhumed in Rome as part of missing… door euronews-en