Toneelschool Maastricht mocht vieze docent ontslaan

Een docent aan de Maastrichtse toneelacademie die jarenlang zijn studentes seksueel intimideerde is definitief ontslagen. Het Gerechtshof in Den Bosch besliste gisteren dat de school hem terecht heeft weggestuurd. De man gaf een studente een “full body massage”, drukte zijn geslachtsdelen in het gezicht van een andere vrouw en betaste voortdurend billen, borsten en vagina’s van zijn vrouwelijke pupillen.

MeToo

De zaak kwam aan het rollen na de #MeToo affaires met Harvey Weinstein en Job Gosschalk, beiden werkzaam in de filmwereld. Een aantal leerlingen van de toneelschool in Maastricht beklaagden zich anoniem bij de NOS over een docent bewegingsleer. Die deed voortdurend “houdingscorrecties” waarbij hij billen en borsten aanraakte. Soms zat hij ook tussen de benen van de vrouwen te friemelen.

Clitoris

‘We moesten altijd oefeningen doen. Zoals op iemand springen en je dan via zijn of haar lichaam naar beneden laten glijden’, vertelt een actrice die in 2011 afstudeerde. ‘Dat ging die docent dan bij mij voordoen. Hij sprong op mij en belandde met zijn geslachtsdeel in mijn gezicht.’ Een ander vertelt: ‘We zaten op de bank en iemand zei: “Hij raakte me aan op mijn clitoris”, waarop iemand anders zei: “Ja man, dat doet ‘ie altijd, echt niet oké.’

Massage

Een studente die een seksuele massage moest ondergaan, terwijl de hele klas toekeek, diende uiteindelijk een klacht tegen de man in, die hem zijn baan kostte. Zij vertelde bij de politie:

Student vertelt dat zij in de laatste les voor de zomervakantie door docent als voorbeeld werd genomen om een massage uit te voeren. Deze massageles werd als een eindeschooljaarscadeau gepresenteerd en zij werd uitverkoren om de massage van de docent zelf te ondergaan. De andere studenten werkten in paren in hetzelfde lokaal. Docent gaf tijdens de introductie aan dat ‘er niet moeilijk gedaan moest worden over geslachtsdelen’ en hij heeft vervolgens bij student meerdere keren aan borsten, billen maar ook tussen haar benen gezeten. Student voelde zich op dat moment vooral gegijzeld en onmachtig. Aan het einde van de les heeft docent nog geïnformeerd of zij ok was geweest met de behandeling en zij heeft daar ‘in shock’ op geantwoord dat het best ok was.

Douchen

Na de lessen moesten de vrouwen altijd samen met de man douchen omdat er geen gescheiden douches waren op de Toneelacademie. ‘Hij sloeg met zijn hand in mijn kruis en zei dat het hem niet uitmaakte of ik een geschoren kutje had.’, aldus een oud-leerling.

Hier de volledige uitspraak van het gerechtshof.