Voor tonnen gestolen bij Leefbaar Amsterdam (UPDATE)

Bij Stichting Leefbaar Amsterdam ‘92 is voor 224.000 euro aan geld verduisterd uit de kas. Dit heeft de politie in Amsterdam donderdag pas bekend gemaakt. Op 25 november 2013 zijn door de Amsterdamse politie twee verdachten aangehouden. Leefbaar Amsterdam is de partij van wijlen Henk Bakker. Zijn zoon Henk Bakker jr. heeft aangifte gedaan.

Kosten fractie

Er hebben doorzoekingen plaatsgevonden op meerdere plaatsen in Amsterdam en Noord-Holland. De verdachten door de politie omschreven als 'de heer Van der V. en mevrouw B.' zijn verhoord door rechercheurs van het Bureau Financieel Economische Recherche. Het geld was eigendom van de Stichting Leefbaar Amsterdam '92 en was bestemd voor kosten die de fractie Leefbaar Amsterdam in de gemeenteraad van Amsterdam gedurende de periode maart 2002 – maart 2006 zou maken. De verdenkingen zijn gekwalificeerde diefstal, verduistering in beroep, valsheid in geschrifte en witwassen. 

Heengezonden

Beide verdachten zijn inmiddels heengezonden, maar blijven aangemerkt als verdachte in deze zaak. In het onderzoek zijn geen andere verdachten van verduistering naar voren gekomen. Het onderzoek is door de politie afgerond en wordt naar het Openbaar Ministerie doorgestuurd.

'Weinig bewijs'

Vader en zoon Bakker zaten enige tijd in de Amsterdamse gemeenteraad. Zoon Henk Bakker kwam enige jaren geleden in het nieuws wegens financiële problemen. Er is door Henk Bakker heel laat aangifte gedaan en Van der V. is niet voorgeleid aan de rechter-commissaris, zegt diens advocaat Michel van Stratum: 'Dat zegt dat er weinig bewijs lijkt te zijn anders hadden ze hem wel binnengehouden. Mijn cliënt ziet de zitting met vertrouwen tegemoet.'