Tonnen valse euromunten uit China

Op de luchthaven in Zaventem in België zijn de afgelopen maanden 'tonnen' euromunten uit China onderschept. Dat meldt het Belgische blad De Tijd. Het zou gaan om een veelvoud van het aantal munten dat over heel 2012 is onderschept in de hele eurozone.

De Belgen kwamen de smokkel op het spoor dankzij de douane. Op Brussels Airport zijn maandenlang verdachten gevolgd toen ze containers met de munten België binnensmokkelden.

De Chinezen hadden op papier gezet dat de euromunten oude muntstukken of oud metaal was. Maar in werkelijkheid gingen de verdachten naar de Koninklijke Munt van België om de munten in te ruilen. De Nationale Bank van België zou het geld later weer in omloop hebben gebracht.

De Chinezen zeggen dat ze voor oude auto's uit Europa afbreken. De munten werden gevonden onder de stoelen of andere verstopplaatsen in de auto's die werden getransporteerd.

Het is niet duidelijk of de munten zijn nagemaakt of het gaat om echte euromunten die op de schroothoop terecht zouden moeten komen.

Volgens De Tijd denken onderzoekers dat België een draaischijf is waar valse euromunten uit China in omloop worden gebracht. In 2011 ontdekte de Bundesbank in Duitsland al dat er 29 ton illegale euromunten uit China had ingewisseld. Daarna zijn alle landen strenger gaan controleren, behalve België.