Top-10 meest gelezen en bekeken

Het jaar zit er weer bijna op, dus tijd om de balans op te maken. Wat waren de populairste artikelen op Crimesite dit jaar? Uitslag na de break.

Ook dit jaar trok Crimesite weer meer bezoekers dan in 2015. De stijgende trend zet door, maar de onderwerpen die het best scoren veranderen nauwelijks. Liquidaties trekken zoals elk jaar de meeste aandacht. Dit jaar waren het vooral de extreem gewelddadige onthoofding van Nabil Amzieb en de spraakmakende moord op Martin Kok, die de belangstelling van veel lezers trokken.

1. Filmpje onthoofd man duikt op. 87.675 keer gelezen.
Nabil Amzieb werd vermoord en zijn afgesneden hoofd neergezet bij sisha-lounge Fayrouz. Mexicaanse toestanden in Amsterdam. Gruwelijker en gewelddadiger hadden we het nog niet gezien. Een video van zijn hoofd, die via Whatsapp werd verspreid, toonden we niet op Crimesite, want te gruwelijk, maar het nieuws dat deze video de ronde deed, meldden we wel en werd het meest gelezen artikel van 2016.

2. Wie onthoofdde Nabil Amzieb? 56.584 keer gelezen.
De vraag wie er achter deze gruwelijke liquidatie zat, hield heel journalistiek Nederland in de dagen erna bezig. We schetsten enkele mogelijke scenario’s in dit artikel.

3. De laatste foto’s van Martin Kok 49.751 keer gelezen.
Martin Kok was de meest besproken blogger van Nederland. Met zijn rauwe, ongepolijste verhalen op Vlinderscrime kreeg hij een grote schare fans. Maar ook vijanden. Anderhalf uur voor zijn tragische dood stuurde hij nog enkele foto’s, die we in dit artikel publiceerden.

4. Ex-crimineel Martin Kok doodgeschoten 48.880 keer gelezen.
Het nieuws dat er iemand was neergeschoten bij sexclub Boccaccio, druppelde in de vroege ochtend van 9 december binnen bij de redactie. Het was al snel duidelijk dat het om Martin Kok ging, die er de vorige avond had doorgebracht.

5. ‘Gjaltema betrokken bij mislukt drugstransport’ 47.610 keer gelezen.
Elco Gjaltema leek aanvankelijk een onschuldig slachtoffer van een vergismoord. Doodgeschoten op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam, waar hij woonde. Maar bronnen van Crimesite vertelden een ander verhaal. Gjaltema zat wel degelijk in het drugsmilieu en was verwikkeld in een conflict. Een maand later bevestigde ook de politie dat er bij de liquidatie van Gjaltema niet langer wordt uitgegaan van een vergismoord.

6. Het bewogen leven van Martin Kok 42.279 keer gelezen.
Een verhaal over het bewogen en omstreden leven van Martin Kok. Portret van een roekeloze blogger en ex-crimineel, die twee dodelijke slachtoffers maakte, maar uiteindelijk zelf ook gewelddadig aan zijn einde kwam. Een mateloos leven vol spanning, sex, drugs en humor.

7. Miljonair Koen Everink dood gevonden 37.155 keer gelezen.
Hij was al bekend als slachtoffer van Badr Hari, die hem klappen verkocht tijdens Sensation White in 2012. Maar dit jaar werd hij ook slachtoffer van een moord. Koen Everink, zakenman en miljonair. Vermoord in zijn villa in De Bilt. Tenniscoach Mark de J. staat ook volgend jaar nog terecht als verdachte in de zaak.

8. Portret Sonja & Astrid 36.278 keer gelezen.
Het was ook het jaar van de gezusters Holleeder. Ze ontpopten zich als getuigen tegen hun broer Willem, die ze levenslang achter de tralies willen hebben. Dit portret van de dames werd geschreven nog voordat de bestseller van Astrid verscheen.

9. Djesse Boerenveen werd mishandeld 32.636 keer gelezen.
Onlangs werd Djesse Boerenveen dood aangetroffen in Almere-Haven, nadat hij ruim een week was vermist. Er dook een video op waarin Boerenveen wordt bedreigd en mishandeld door een man en een vrouw. De twee zijn nog altijd verdacht van mogelijke betrokkenheid bij zijn dood.

10. Slachtoffer schietpartij Diemen geïdentificeerd 32.267 keer gelezen.
Vincent Jalink was een bekende figuur in Amsterdam Zuidoost. Als organisator van feesten en vanwege zijn aanzienlijke strafblad. Jalink was onlangs veroordeeld voor witwassen. Totaal zat hij naar eigen zeggen zo’n 10 tot 15 jaar in de gevangenis. Op 27 mei jongstleden werd hij geliquideerd in het bijzijn van zijn jonge zoontje.