Top 600-jongeren naar de rechter

Twee Amsterdamse jongeren stappen naar de rechter omdat zij van de lijst met de Top 600 van jonge criminelen in Amsterdam gehaald willen worden. Ze zeggen dat ze het onterecht vinden dat ze op de lijst staan, meldt Het Parool.

 

Een van hen is een 24-jarige Amsterdammer uit de Diamantbuurt. Hij staat op de lijst vanwege taakstraffen voor misdrijven, vele politiecontacten en omdat hij in 2011 en 2012 drie keer werd gearresteerd voor straatroven. Justitie liet hem drie keer nog vrij voordat de rechter de aanhouding had beoordeeld.

Advocaten Nienke Swart en Eline Groenendaal zeggen dat alle aanhoudingen onrechtmatig waren, maar is dat wel de aanleiding om hem in de Top 600 te plaatsen.

Een andere cliënt staat op de lijst omdat hij twee taakstraffen van de kinderrechter heeft gekregen voor winkeldiefstal en openlijk geweld.

'Het klopt dat onze cliënten aan de criteria voldoen', zegt Swart, 'maar die criteria voldoen niet. De rechter heeft nooit getoetst of de politie tot aanhouding mocht overgaan.'

De advocaten vinden dat er minimaal een veroordeling moet zijn om op de Top 600-lijst te zetten.

Lees ook:

'Top 600-jongeren direct van gevangenis halen'

De goed nieuws-fabriek van Justitie

Teeven: criminelen Amsterdam aan schandpaal