Top-gangster geliquideerd in New York

Een man die behoort tot de New Yorkse maffia-clan Gambino is woensdagavond lokale tijd in New York doodgeschoten. Het gaat om Francesco “Frankie” of “Frankie Boy” Cali (53). Hij werd voor zijn woning in in een dure buurt in het stadsdeel Staten Island met meerdere schotwonden aangetroffen.

Gotti

Politieagenten kregen een melding nadat iemand het noodtelefoonnummer 911 had gebeld. Er is niemand aangehouden.

Cali was vroeger een vertrouweling van John Gotti, die van het toneel verdween na een veroordeling tot een jarenlange celstraf. Daarna was hij één van de figuren die het Gambino-netwerk bij elkaar probeerde te houden, en werd zelfs gezien als de nieuwe “boss”.

Cali was van een familie die van oorsprong uit Palermo komt en had ook contacten binnen de Cosa Nostra. Hij was aangetrouwde familie van John Gambino maar had ook een familierelatie met de Bonanno-familie.

Hij had verschillende import-export bedrijven in Brooklyn, onder meer Circus Fruits Wholesale.

Zeldzaam

Cali was wars van uiterlijk vertoon, in tegenstelling tot zijn vroegere baas Gotti. Liquidaties van topfiguren binnen de New Yorkse maffia zijn zeldzaam geworden. De laatste Gambino-boss die werd doodgeschoten was in 1985: Paul Castellano bij een steakhouse in Manhattan. Naar verluidt was dat in opdracht van John Gotti en Sammy “Bull” Gravano (later kroongetuige) die op een afstandje zouden hebben staan kijken. Gotti accepteerde Castellano niet als baas.

De Gambino’s stammen uit Palermo, en worden gezien als één van de New Yorkse “five families”. In New York zijn ze afkomstig uit Manhattan. Sinds de jaren zestig is het netwerk een van de grootste maffiaclans in de VS.