Top OM wist van verklaring over Holleeder

De top van het OM wist al in 2006 dat Holleeder mogelijk de opdrachtgever was van enkele liquidaties. Dat blijkt uit een proces-verbaal dat afgelopen maandag is opgesteld door officier van justitie De Haas, die destijds verantwoordelijk was voor de Criminele Inlichtingen Eenheid. Het verbaal is in handen van de NOS. Het OM bevestigt dat belastende  verklaringen over Holleeder op verzoek van kroongetuige Peter la S. geheim zijn gehouden. Na de break passages uit de verklaringen.

La S. zei dat vorige week op een zitting van het grote liquidatiepoces Passage in Amsterdam. La S. vreesde dat zijn familie iets aangedaan zou worden als bekend werd dat hij ook over Holleeder, die toen al vast zat voor afpersingen, verklaringen had afgelegd.

De officier van justitie die verantwoordelijk was voor het sluiten van de deal heeft nu naar aanleiding van de zitting van vorige week een proces-verbaal geschreven waarin hij beschrijft hoe de informatie over Holleeder aan de parketleiding ter overweging werd gegeven. Hoofdofficier in Amsterdam was toen Herman Bolhaar, nu baas van het Openbaar Ministerie.

Peter La S. heeft al in 2006 gedetailleerd verteld dat Willem Holleeder de opdrachtgever was van enkele liquidaties. Volgens La S. zat Holleeder achter de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Over de moord op Houtman, die La S. samen met medeverdachte Jesse R. heeft uitgevoerd, zei hij al in 2006:

‘Jessie vertelde mij dat hij enige tijd voor de liquidatie op Kees Houtman naar Willem Holleeder is gegaan om te vragen of deze een klus had. Holleeder heeft hem toen verwezen naar Dino, waarna hij de klus kreeg om Houtman te liquideren’.

‘Toen Jessie en ik bezig waren met de voorbereidingen van de liquidatie op Kees Houtman kwamen Jessie en ik Willem Holleeder tegen op het Gelderlandplein. Jessie en ik zaten in de auto en Jessie stapte uit en sprak met Holleeder. Ik bleef in de auto zitten.’

‘Op een gegeven moment zag ik dat Jessie op mij wees. Ik heb Jessie hier later naar gevraagd en toen zei Jessie dat Holleeder had gevraagd met wie hij de liquidatie op Houtman zou gaan uitvoeren en hij toen naar mij had gewezen.’

‘Toen Jessie op mij wees werd ik gewenkt door hem en ben ik ook de auto uitgegaan. Ik heb toen Holleeder de hand geschud en wij hebben kort gesproken met elkaar. Holleeder zei toen tegen ons: “Als deze goed gaat, heb ik nog een andere voor jullie”.’

Onbekend is nog of Holleeder zal worden vervolgd voor liquidaties. In het boek De Liquidatiedossiers werd onlangs bekend dat er – los van La S. – zeker acht getuigen zijn die vertellen dat Holleeder moorden liet plegen.