Topcrimineel geen lid motorbende meer

De trend dat bekende criminelen lid worden van outlaw motorclubs, lijkt door de intensieve aanpak van de “bikers” in de laatste jaren voorbij. Dat schrijven Toine Spapens en Hans Moors van de Universiteit van Tilburg in een onderzoek naar criminaliteit in de regio Noord-Brabant.

Bezit motor geen voorwaarde

Spapens en Moors stellen vast dat clubs als Satudarah en de Bandidos de aandacht trekken door hun sterke groei, die vooral mogelijk werd doordat de clubs de regels om lid te worden versoepelden. Het bezit van een motor, of zelfs maar een motorrijbewijs, is niet altijd meer een voorwaarde. De snelle opkomst en groei van outlaw motorclubs is volgens de onderzoekers de meest in het oog springende nieuwe vorm van misdaad de laatste vijftien jaar. Ook ontstonden er nieuwe clubs, zoals No Surrender.

Gezag ondermijnd

De ‘motorbendes’ faciliteren volgens de wetenschappers in veel gevallen de drugscriminaliteit. Ze nemen onder meer de beveiliging van wietkwekerijen voor hun rekening. Toen in 2013 in een Tilburgs wietpand per ongeluk geld door bouwvakkers werd gevonden, waren het leden van Satudarah die binnen vijf minuten aanwezig waren om de geluksvogels via intimidatie het geld weer afhandig te maken.

Ook bieden leden van de motorclubs bescherming aan mensen als het gaat om duistere zaken, waarmee men niet naar de politie kan stappen. Ze zijn dan een soort ‘alternatieve overheid’. De onderzoekers maken zich hier zorgen over, omdat daarmee ‘het gezag van politie en het openbaar bestuur wordt ondermijnd’. Ook zien ze dat de overheid nog niet heeft kunnen aantonen dat de criminaliteit door de motorclubs structureel is.

Niet meer provoceren

In hun onderzoek noemen Spapens en Moors het opmerkelijk dat bekende drugscriminelen opeens lid werden van een ‘motorbende’ en zich als lid hiervan profileerden. De twee denken dat men op deze manier collega-criminelen wilde intimideren. De wetenschappers stellen vast dat die trend wel op zijn retour is, omdat de overheid het de leden van outlaw motorclubs op allerlei manier het leven zuur maakt. ‘Veel leden uit het misdaadmilieu lijken hierdoor te snappen dat ze beter niet meer kunnen provoceren.’