Topcrimineel weg bij Moszkowicz (UPDATE)

Eén van de laatste grote klanten van Bram Moszkowicz heeft een andere advocaat gezocht. Donald G. – die samen met Hells Angel Harry S. verdachte is in een grote afpersingszaak – wordt vanaf deze week verdedigd door Nico Meijering en Leon van Kleef. Eerder verwisselde onder meer Dino Soerel het kantoor van Moszkowicz voor het kantoor van Meijering. Grote klanten, als Willem Holleeder en Wim Endstra, zochten andere advocaten.

 

Door @Wim van de Pol

Eerder dit jaar werd bekend dat Estelle Cruijff – de vriendin van Badr Hari – geen prijs meer stelde op, volgens haar te duur betaalde adviezen, van Bram Moszkowicz.

Amsterdammer Donald G. en Harry S. zijn hoofdverdachte in een omvangrijke afpersingszaak waarbij de ondergedoken accountant Remko van L. zowel als slachtoffer als getuige een belangrijke rol speelt. Totaal zijn er vijf zaken aan de orde, onder meer ook het afpersen van kunst- en drugshandelaren. Daarnaast speelt nog de verdenking van witwassen. Moszkowicz was advocaat van zowel Harry S. als Donald G.. Daarover was zowel bij de officier van justitie als bij de rechtbank al twijfel ontstaan, maar werd toch toegelaten door de rechtbank.

Het verlies van grote cliënten is zeer pijnlijk voor Moszkowicz die grote bedragen aan schuldeisers zoals de fiscus moet betalen.

Overleg met de deken

Begin volgende maand gaat deze zaak bij de rechtbank van Rotterdam weer verder. De inhoudelijke behandeling is niet meer ver verwijderd van requisitoir en pleidooi. Dat betekent Meijering en Van Kleef nog maar weinig tijd rest om zich in te lezen in het zeer grote dossier. Meijering zegt tegen Crimesite hierover overleg te hebben gehad met de deken van advocaten: ‘We zijn de rechtbank zeer erkentelijk omdat die heeft laten weten dat pleiten in mei mogelijk is. Maar dan nog weet ik niet of het verantwoord is dat wij de verdediging doorzetten. Het is namelijk mogelijk dat in het belang van de cliënt verzoeken moeten worden gedaan die door onze voorganger niet zijn ingediend bij de rechtbank. De deken heeft ons gezegd hiervoor begrip te kunnen opbrengen.’

Pikant: Estelle Cruijff

Het is mogelijk dat Bram Moszkowicz volgende maand – na de eerstvolgende zitting in de afpersingszaak – van het hof van discipline te horen krijgt dat hij niet meer mag optreden als advocaat. Het is bijzonder pikant dat Moszkowicz tijdens die zitting zal optreden naast zijn confrère Meijering die namens Estelle Cruijff een klacht indiende tegen Moszkowicz.

Donald G. is door de in detentie overleden verdachte schutter bij de Endstra-moord genoemd als opdrachtgever van de liquidatie van Endstra maar voor zover bekend is hij daarvoor nog niet tot verdachte gemaakt.

G. was één van de verdachten in de groep rond Mink Kok en draait al mee in de top van het milieu sinds de IRT-affaire. Een informant die een rol speelde in de IRT-affaire, en in samenwerking met de politie softdrugs importeerde, Kris J. is ook verdachte in de afpersingszaak.

Zie ook Quotenet.

Lees meer over de afpersingszaak: