Topfiguur Juventus hooligans vast in groot Cosa Nostra-onderzoek

Maandag hebben de Direzione Investigativa Antimafia en de Carabinieri 32 personen aangehouden op verdenking van activiteiten voor de Siciliaanse maffia, Cosa Nostra. De actie was in samenwerking met de Belgische federale politie.

Agrigento

Er waren arrestaties en doorzoekingen in meerdere steden door heel Italië: onder meer in Agrigento, Catania, Palermo, Parma and Trapani. De actie was het resultaat van een zeer langdurig onderzoek: de operatie “Kerkent” liep al sinds 2015. Aanvankelijk lag de focus op een tak van de Cosa Nostra die vanuit Agrigento, in Sicilië werkte. Later bleken er vertakkingen te zijn in Catania en Noord-Italië.

De verdenkingen hebben betrekking op criminele organisatie (maffia) en op handel in cannabis, cocaine en synthetische drugs. Ook komen er verdenkingen over wapens en explosieven naar voren, en over een ontvoering.

Curva Sud

Andrea Puntorno

Een van de verdachten is Andrea Puntorno, een vooraanstaande figuur in de Ultras Bravi Ragazzi, dat is één van de groeperingen binnen de gewelddadige tifosi van Juventus F.C. – die op de tribunes aan de zuidelijke kant (Curva Sud) van Stadion delle Alpi zitten. De man is ook een hoofdverdachte in het onderzoek.

De man die volgens de Italiaanse justitie lange tijd de hoofdman van de maffia in Agrigento was zat langer langer vast: Antonio Massimino (50).

Volgens Europol is het onderzoek een samenwerking tussen de Belgische en Italiaanse justitie. Of er ook in België of Nederland acties zijn geweest is onbekend.