Topman Los Zetas uitgeleverd aan VS

Mexico heeft een van de oprichters van Los Zetas, dat behoort tot de grootste drugskartels van het land, uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Jesús Enrique Rejón Aguilar werd in juni 2011 opgepakt, hij wordt in de Verenigde Staten verdacht van het smokkelen van grote partijen marijuana en cocaïne.

De crimineel werd vorig jaar opgepakt toen hij een bezoek bracht aan zijn moeder. Rejon Aguilar was tot 1999 lid van de Mexicaanse special forces, maar stapte toen over op drugssmokkel. Hij richtte toen met dertien anderen Los Zetas op.

In eerste instantie was de organisatie de bewapende arm van het Golf-kartel, maar sinds 2010 hebben de Zetas zich afgescheiden. Sindsdien is er een hevige strijd tussen het Golf-kartel en de Zetas om de drugsroutes in het oosten van Mexico. Los Zetas lijkt de grootste delen in handen te hebben.

De Verenigde Staten wil graag dat Rejon Aguilar voor een rechtbank in Washington wordt berecht. De Amerikaanse autoriteiten hadden vijf miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die naar hem zou leiden.  Rejon Aguilar heeft volgens de Mexicaanse politie de leiding over een groep binnen Los Zetas die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van een Amerikaanse politieagent.

Lees ook:

Zetas groot in paardenbusiness VS

Zetas recruteren beruchte straatgang

‘Zetas nu grootste kartel Mexico’