Topmilitair vrijgesproken voor wurgpoging

Kapitein-ter-zee kolonel Van Aalst is maandag vrijgesproken van poging tot zware mishandeling van zijn vrouw door verwurging en van ander huiselijk geweld tegen de vrouw en haar kinderen. Er was 150 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf tegen hem geëist.

 

Tegenstrijdig

De verklaringen van de man en zijn vrouw waren tegenstrijdig. Volgens de vrouw zou ze tijdens een ruzie aangevallen en gewurgd zijn en heeft ze hem moeten bijten om los te komen. De militair verklaarde dat de vrouw hem aanviel en heeft gebeten en dat hij in een reactie haar af heeft proberen te houden door zijn hand op haar sleutelbeen, mogelijk hals, te plaatsen.

Letsel

Bij beiden is letsel aangetroffen die de verklaringen ondersteunden. Omdat dit bij beide scenario’s past, geeft het te weinig informatie over welk scenario het meest waarschijnlijke is geweest. De militaire kamer heeft door onvoldoende bewijs de militair vrijgesproken.

Huiselijk geweld

De verklaringen afgelegd door de vrouw en haar kinderen over mogelijk huiselijk geweld, sluiten op essentiële punten te onvoldoende op elkaar aan. Hierdoor is de militaire kamer ook voor deze feiten tot het oordeel gekomen dat deze feiten niet wettig en overtuigend bewezen kunnen worden en de militair is hiervoor ook vrijgesproken.

De volledige uitspraak.