Tot 10 jaar cel voor plofkrakers

De rechtbank in Utrecht heeft 7 leden van een plofkraakbende veroordeeld tot celstraffen tot 10 jaar. De hoogste straf was voor Yassir El A. Johan F. en Mike W. kregen beiden 7 jaar cel. David R., zoon van de Zwarte Cobra, kreeg 5 jaar gevangenisstraf. Alle verdachten moeten ook een schadevergoeding betalen aan de ING, totaal 760.000 euro. 

Jurjen van D., Roger K. en Martin de W. kregen celstraffen variërend van 5 tot 6 jaar.

Alle verdachten werden ook schuldig bevonden aan het – in wisselende samenstellingen – deelnemen aan een criminele organisatie en opzetheling.

Albert Heijn

In 2015 begon de groep met ram- en trekkraken. Een winkelpui werd kapot gereden en de geldautomaat werd met een sleepkabel opengetrokken. In mei 2016 werden geldautomaten open gebrand met een thermische lans. Een maand later werd overgestapt op de plofkraken waarbij de geldautomaten door gasexplosies werden opgeblazen. In alle gevallen ging het om geldautomaten van de ING in filialen van de Albert Heijn.

Regenpakken

Bij de plofkraken werd ook gebruik gemaakt van gestolen auto’s. De plofkrakers gebruikten onder meer regenpakken, bivakmutsen en handschoenen om geen sporen achter te laten. In totaal oordeelt de rechtbank dat de mannen in verschillende samenstellingen verantwoordelijk zijn voor twee ram- en trekkraken in Uithoorn en Hilversum, plofkraken in Leersum, Driebergen (foto), Almelo, Utrecht, Axel en Nuland. Ook hebben ze zich schuldig gemaakt aan twee pogingen tot plofkraken in Weesp en Soest en een poging tot inbraak in een bedrijfspand in Lopik.

Lager

De straffen zijn lager dan het Openbaar Ministerie had geëist. Tegen Mike W. en Johan F. bijvoorbeeld had het OM 14 jaar geëist. David R. hoorde in oktober 7 jaar eisen. De rechtbank is afgeweken van de eis van de officier van justitie, omdat ze heeft gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken en omdat de rechtbank minder kraken bewezen acht.

Audi-bende

Eerder deze maand werden 5 leden van de zogenoemde Audi-bende veroordeeld tot celstraffen tot 7 jaar. De 5 waren vooral actief met het zetten van plofkraken in Duitsland.