Tot 10 jaar cel voor “voodoomoord”

De rechtbank in Amsterdam heeft Sakuntala J. en Hans van A. veroordeeld tot respectievelijk tien en drie jaar cel voor moord op Soerenderpersad (Soentje) Birtantie. Het OM had tien jaar cel voor beide verdachten geëist. Het slachtoffer werd gevonden in de Weespertrekvaart in 2011.

Rondrijden

Het slachtoffer was de broer van de ex-vriend van de hoofdverdachte. Hij is gestikt door geweld en/of door verdrinking. Een paar dagen voor de vondst van het lichaam, op 13 juni 2011, was het slachtoffer bij de 55-jarige vrouw op bezoek geweest. Daarna zijn zij en de 70-jarige man met het slachtoffer in de auto van de man zijn gaan rondrijden.

Schoenen

Na een urenlange autorit zijn ze tussen 22.30 uur en 23.00 uur gestopt bij een parkeerhaven aan de Weespertrekvaart, waar getuigen op een boot hebben gezien dat de vrouw een bewegingsloos lichaam in het water heeft geduwd, niet ver van de locatie waar een paar dagen later zijn stoffelijk overschot is aangetroffen. De man stond toe te kijken en heeft de vrouw weer in zijn auto van de locatie weggereden. De getuigen op de boot zagen alleen nog een paar schoenen drijven toen ze naar de plek toe waren gevaren.

Levend achtergelaten

J. en Van A. hebben verklaard geen geweld te hebben gebruikt tegen het slachtoffer en ook niet te weten hoe het slachtoffer aan het letsel is gekomen. Volgens de vrouw en de man was het slachtoffer opeens in het water en hebben zij hem daar levend achtergelaten. De rechtbank zegt deze verklaringen niet te geloven. De rechtbank stelt vast dat het letsel door de vrouw alleen of door de man en vrouw samen moet zijn toegebracht. Dat is afgeleid uit de gebeurtenissen voor en tijdens de autorit en bij de Weespertrekvaart, waar het de vrouw is geweest die het slachtoffer in het water heeft geduwd.

Dominant

De rechtbank betrekt bij dat oordeel ook de persoonlijkheden van de verdachten. De vrouw is volgens deskundigen dominant en manipulatief en de man: beïnvloedbaar en naïef. De man was als een soort hulpje bij de vrouw in dienst op basis van een PGB, terwijl zij hem ondertussen met allerlei verzinsels oplichtte om geld aan haar af te dragen. Een mogelijk motief van de vrouw zou haar boosheid over de recent verbroken relatie met de broer van het slachtoffer kunnen zijn.

Kokosnoot

De zaak is bekend komen te staan als de voodoomoord, omdat bij het lichaam van het slachtoffer ook een doek werd gevonden met allerlei spullen, waaronder een kokosnoot, een handspiegeltje en zaden.