Tot 10 jaar geëist tegen schietende Fransen

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen uit Frankrijk zeven en tien jaar gevangenisstraf geëist. De twee, 22 en 34 jaar oud, worden ervan verdacht in een huis in Zaandam twee mannen te hebben neergeschoten. De schietpartij vond op 25 februari vorig jaar plaats in een woning op de vierde verdieping van de flat Brandaris in de wijk Peldersveld. 

De slachtoffers, beide vijftigers, raakten gewond, maar overleefden de schietpartij. Een van de gewonde mannen wist nog uit de woning te komen, maar zakte voor een theehuis in de buurt van de flat in elkaar. Het andere slachtoffer werd in de woning gevonden.

Frankrijk

De twee verdachten zijn na de schietpartij met een auto naar Frankrijk gevlucht. Na hun opsporing weren ze overgeleverd aan Nederland. De vier betrokkenen hebben verschillende verklaringen afgelegd. De twee verdachten houden vol dat de slachtoffers zelf hebben geschoten, de slachtoffers op hun beurt wijzen in de richting van de twee Fransen. Op basis van rapportages van verschillende deskundigen waarin onder andere onderzoek is gedaan naar bloedsporen en schotrichtingen, is het Openbaar Ministerie tot de conclusie gekomen dat de Fransen hebben geschoten.

Reconstructie

Het OM vindt ook steun in de reconstructie van de schietpartij die in de woning heeft plaatsgevonden. Daarbij is met alle betrokkenen (verdachten en slachtoffers) afzonderlijk nagespeeld wat zich volgens hen die bewuste dag heeft afgespeeld.