Tot 11 jaar geëist tegen leden Braziliaans-Nederlandse cokebende

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen geëist tegen 7 verdachten voor deelname aan een criminele organisatie, grootschalige handel in cocaïne en witwassen. De zaak kwam aan het rollen toen in februari 2017 de destijds 64-jarige Albert de K. uit Uitgeest werd aangehouden op Schiphol met 200.000 euro cash in zijn bagage.

In het daarop volgende onderzoek werden ook de echtgenote van Albert de K. aangehouden, alsmede zijn dochter Marissa en schoonzoon Allan A.F., allen afkomstig uit Uitgeest. Allan A.F. verbleef sinds 2012 in Nederland.

Brazilianen

Ook werden 2 Brazilianen opgepakt, Omar A.A. (1983) en Mohamed B. (1985). Ook werden Fransisco G.L. ui Almere en een 42-jarige man uit Hilversum aangehouden.

De groep wordt ervan verdacht cocaïne te hebben gesmokkeld vanuit Brazilië. De drugs werden verpakt in sporttassen verstopt tussen dekladingen in zeecontainers. Volgens het OM zijn daarmee kapitale winsten gemaakt, die deels werden overgeheveld naar Brazilië. De verdachten beschikten over dure huizen en auto’s en luxe goederen. Ze konden niet duidelijk maken hoe ze aan het geld kwamen om die zaken te kopen.

Beveiligde telefoons

Het OM denkt dat de criminele organisatie werd aangestuurd en gefaciliteerd vanuit Uitgeest. De verdachten beschikten over beveiligde telefoons, waarmee versleuteld werd gecommuniceerd. Huizen in Uitgeest en Vinkeveen boden een veilig onderkomen aan verdachten en zijn bestemd om criminele activiteiten buiten het zicht van autoriteiten en concurrenten te houden. Criminele buit en goederen, zoals een geldtelmachine en vuurwapens, werden daar na een eerste aanhouding ook verstopt. De vele auto’s werden mogelijk uitgeleend aan criminele kennissen, gebruikt voor criminele ontmoetingen en het vervoeren van cocaïne, aldus justitie.

Strafeisen

Het Openbaar Ministerie eiste de volgende celstraffen:

Allan A.F.: 11 jaar

Albert de K.: 5 jaar

Marissa de K.: 4,5 jaar

Mohamed B.: 4,5 jaar

Omar A.A.: 4 jaar

Fransisco G.L.: 2,5 jaar

De 42-jarige man uit Hilversum hoorde 16 maanden cel eisen.

De zaak tegen Joan V., de vrouw van Albert de K., dient op vrijdag 5 april. Zij wordt verdacht van het witwassen van 40.000 euro.