Tot 13 jaar celstraf voor doodslag slager

De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag vier mannen veroordeeld tot celstraffen van 3 tot 13 jaar voor doodslag op de 80-jarige Utrechtse slager Jan Pott (foto). De mannen pleegden een woningoveral en lieten de slager gekneveld achter. Zijn mond werd afgeplakt met tape, waardoor hij is gestikt.

(Foto: Opsporing Verzocht)

De twee hoofdverdachten, een 31-jarige man en een 30-jarige man uit Utrecht, zijn veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf wegens doodslag. Deze twee mannen zijn volgens de rechtbank in het huis van de slager geweest. Dat achtte de rechtbank bewezen op basis van de resultaten van het DNA-onderzoek, de getuigenverklaringen en de afgeluisterde gesprekken.

Het motief van de woningoverval zou geld zijn. Uit de woning van het slachtoffer was na de overval een aanzienlijk geldbedrag verdwenen. De verdachten zouden de woning van de 80-jarige slager Jan Pott zijn binnengegaan om geld te stelen. Zij hebben de man vastgebonden, zijn mond afgeplakt met duct tape en zo achtergelaten. Het slachtoffer is daardoor gestikt.

Een van de hoofdverdachten zou informatie over de geldbedragen in de woning van Jan Pott hebben gekregen van een neef van de slager. Deze 33-jarige neef kreeg drie jaar gevangenisstraf voor medeplichtigheid. Een 28-jarige man die buiten was gebleven werd ook wegens medeplichtigheid veroordeeld. Hij kreeg vijf jaar celstraf.

Jan Pott had 65 jaar lang een slagerij in de Utrechtse wijk Hooggraven, maar die werd de laatste jaren door zijn zoon gerund.