Tot 13 jaar veroordeelde drugsbaas “Doctortattoo” uitgezet door Turkije

Tot 13 jaar veroordeelde drugsbaas “Doctortattoo” uitgezet door Turkije

Na aankomst met een vlucht uit Turkije is vrijdagavond op Schiphol de tot 13 jaar gevangenisstraf veroordeelde Nederlandse drugsbaas “Doctortattoo” aangehouden. De man is door Turkije met een economy ticket op het vliegtuig gezet. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag.

Mexicaans-Nederlandse organisatie

De rechtbank in Den Bosch heeft de 43-jarige man uit Boskoop – bekend geworden uit ontsleutelde EncroChats als “Doctortattoo” – vorig jaar veroordeeld voor zijn leidinggevende rol in twee misdaadorganisaties. Het ging om een Mexicaans-Nederlandse samenwerking in de productie van synthetische drugs.

“Pablo Icecobar”

De Nederlander gold samen met de Mexicaan Pavel N. (bijnaam “Pablo Icecobar”) als hoofdverdachte in de exploitatie van crystal meth-labs in onder meer Achter-Drempt, Willemsoord en Hauwert. Het meest bekende lab is de drugsboot of de ‘narco barco’ die in mei 2019 in Moerdijk werd aangetroffen. “Pablo Icecobar” werd eind vorig jaar veroordeeld tot bijna 15 jaar cel.

‘Koks’

De criminele organisaties brachten ‘de Mexicaanse methode’ naar Nederland, waarbij veelal Latijns-Amerikaanse ‘koks’ naar Nederland werden gehaald om deze bereidingswijze van methamfetamine toe te passen. De drugslabs waren professioneel ingericht en bestemd voor het vervaardigen van zeer grote hoeveelheden methamfetamine.

Spoorloos

De rechtbank veroordeelde in september 2023 de 43-jarige man uit Boskoop tot 13 jaar celstraf wegens het leidinggeven aan een criminele organisatie en zijn betrokkenheid bij de drugslabs in Drempt en Hauwert. Hij mocht het strafproces 26Inn in vrijheid afwachten, maar was bij de behandeling spoorloos verdwenen. Onlangs werd duidelijk dat hij in Turkije verbleef.

De man werd in mei 2022 nog door Spanje aan Nederland overgeleverd.

Na aankomst op Schiphol is “Doctortattoo” rechtstreeks naar de gevangenis vervoerd om zijn straf te gaan uitzitten. Daarnaast moet hij 222.419,71 euro aan misdaadwinst terugbetalen aan de Staat.

Het strafproces 26Inn wordt inmiddels in hoger beroep voortgezet bij het gerechtshof in Den Bosch.