Tot 13 jaar voor Amsterdamse kettingzaagmoord

Het hof in Amsterdam heeft de Ieren Kenneth Brunell en Barry McArdle veroordeeld tot 13 jaar cel. Ze zijn schuldig bevonden aan de doodslag van en het wegmaken van het lichaam van hun landgenoot Keith Ennis (29). Zijn stoffelijke resten werden in 2009 verpakt in tassen gevonden in het IJ-meer bij Amsterdam. 

Een derde verdachte, de Ier Philip County (hier links op de foto met het slachtoffer tijdens een oudjaarsfeest in Amsterdam), is veroordeeld tot 21 maanden voor het medeplegen van het wegmaken van het lichaam. Zowel het OM, als Brunell en McArdle waren tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gegaan.

Ruzie

De rechtbank had McArdle en Brunell een jaar geleden veroordeeld tot 2 jaar voor het wegmaken van het lichaam van Keith Ennis. County kreeg toen ook al 21 maanden. Het Openbaar Ministerie had in het hoger beroep 11 jaar cel geëist tegen McArdle en Brunell. Het baseerde zich daarbij vooral op de verklaringen van Philip County, die tegenover de politie had verklaard dat de 2 het slachtoffer tijdens een ruzie in een flat in Rotterdam om het leven hadden gebracht. Ook werd er dna gevonden op de stekker van de kettingzaag waarmee het lichaam van Keith Ennis in stukken was gezaagd. Het appartement aan de Kralingseweg werd door County gehuurd. De Ier, die zich in Nederland voordeed als Paul Butler, was gevlucht voor de Ierse justitie. Ook slachtoffer Keith Ennis was op de vlucht en gebruikte in Nederland een andere identiteit. Hij woonde ten tijde van de moord in Mijdrecht. (Tekst loopt door onder de afbeelding.)

De kettingzaag die werd gebruikt in het appartement in Rotterdam.

Wodka en chips

Keith Ennis werd waarschijnlijk op de avond van 17 februari 2009 doodgestoken in de woning in Rotterdam. Volgens County gebeurde dat toen hij zo’n twintig minuten naar de avondwinkel was om wat boodschappen te doen. Eenmaal weer thuis gekomen met wodka en chips zag hij Keith Ennis dood op de vloer liggen. McArdle en Brunell hebben altijd volgehouden onschuldig te zijn. Zij beweren dat ze in een café in Rotterdam een biertje zaten te drinken, toen plotseling Butler met hun bagage kwam aanzetten. Ze konden niet meer in de woning van Butler verblijven en moesten halsoverkop vertrekken – naar later bleek, omdat Ennis dood in de woning van Butler lag.

Joseph van Appia, de advocaat van Kenneth Brunell, kondigde vandaag aan in cassatie te gaan. De Ieren waren niet bij de uitspraak aanwezig.

Lees hier een uitgebreide constructie van de zaak: Ierse gruweldaden in Nederland.