Tot 14 jaar cel geëist voor mega-coketransporten

Tegen de voormalige Oosterhoutse transportondernemer Paul van W. is voor de Rotterdamse rechtbank 14 jaar cel geëist voor zijn betrokkenheid bij de smokkel van ongeveer 10.500 kilo cocaïne. Zijn secretaresse Christel van B. hoorde dinsdagmiddag 12 jaar eisen.

Half miljard euro

Ze waren volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie betrokken bij partij van bijna 3.500 kilo en een van bijna 7.000 kilo, met een straatwaarde van meer dan een half miljard euro. Die zendingen zaten verstopt in containers met bananen. Twee medeverdachten waren volgens het OM verantwoordelijk voor betrokkenheid bij de invoer van de 3.500 kilo cocaïne. De tegen hen geëiste celstraffen zijn 9 en 6 jaar. Het zijn een 32-jarige Amsterdammer en een 65-jarige man van geboorte uit Turnhout (B).

Videobeelden

De twee verschillende ladingen met bananen uit Zuid-Amerika kwamen binnen in de bananenterminal van de haven van Antwerpen, op 30 december 2017 en op 24 augustus 2018. Volgens het OM zijn de drugs na aankomst in de haven door het transportbedrijf van Van W. naar Nederland gebracht. Op videobeelden die ter zitting openbaar zijn getoond, is de vrachtwagen met deklading bananen vastgelegd. Zonder medeweten van de verdachten was de 3.500 kilo cocaïne al verwijderd. Toen Van W. op 27 augustus 2018 bij het uitladen in een loods in Oosterhout ontdekte dat de coke weg was raakte hij zichtbaar in paniek, zo bleek uit camerabeelden. Daar werden de vier verdachten ook aangehouden.

Er zijn wegwerptelefoons en pgp-telefoons gevonden. Wie de overige betrokkenen bij de zeer grote partijen zijn geweest is in de rechtszaak niet duidelijk geworden.