Tot 14 jaar cel voor gewelddadige overval

Vier Amsterdamse overvallers van juwelier Shivani in Breda hebben tot 14 jaar cel gekregen van de rechtbank in Breda. Farouk B. en Omar M. kregen 13 en 14 jaar. Zij hebben de zwaarste straf omdat zij hebben geschoten op politieagenten volgens de rechtbank.

A27

Medeverdachte Abdelhakim el O. word vrijgesproken van de overval maar krijgt toch 11 jaar voor het ter beschikking stellen van de vluchtauto en daardoor medeplichtig. De vier overvielen op 30 mei vorig jaar de juwelier aan de Haagdijk in Breda. Daarbij hebben zij de juwelier en zijn gezin met een vuurwapen bedreigd, in de winkel bijna alles kapot geslagen en een grote hoeveelheid sieraden buitgemaakt. Vervolgens sloegen ze op de vlucht. Op de A16 en de A27 werden ze achtervolgd door de politie. Bij Meerkerk trokken ze een automobilist uit een auto, mishandelden hem en stalen zijn auto. Ze schoten ook op drie agenten.

Hulzen

Bij Nieuwland zijn ze aangehouden nadat ze agenten één overvaller in zijn been had geschoten. De overval hadden de daders bekend. Belangrijke vraag voor de rechtbank was of er al dan niet geschoten is op de agenten. Er zijn verklaringen van de agenten dat er was geschoten maar nergens waren kogels of lege hulzen gevonden.

Getuigen

De rechtbank vindt vast staat dat twee van de vier daadwerkelijk schoten, twee keer op de snelweg en een keer vlak voor de aanhouding. Kogels en hulzen kunnen door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld voorbijrijdend verkeer, zijn zoek geraakt. Er zijn veel getuigen die schoten hebben gezien of gehoord. Daarmee zijn de verdachten schuldig aan meerdere pogingen tot doodslag.

Zie ook:

Forse eisen in overvalzaak Breda (VIDEO)