Tot 15 jaar voor doodschieten Luc Brouwers

Twee Rotterdammers (21 en 22) zijn donderdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot celstraffen van dertien en vijftien jaar voor het doodschieten van de Belg Luc Brouwers (37). Het lichaam van Brouwers werd op zondagavond 20 januari 2013 gevonden. De Belg lag in zijn auto aan de Essenburgsingel in Rotterdam.

De verdachten hadden een afspraak met Brouwers. Ze wilden hem van zijn speed beroven. Bij de ripdeal werd het slachtoffer in zijn gezicht geschoten.

Tijdens de behandeling van de rechtszaak zeiden de verdachten dat het vuurwapen per ongeluk was afgegaan, maar daar gelooft de rechtbank niet veel van. Volgens de rechtbank zijn de jonge Rotterdammers (21 en 22) schuldig aan gekwalificeerde doodslag. Ze hebben de Belg vermoord om een ander misdrijf – de rippartij – te verdoezelen.

Ongeveer drie weken na de dodelijke ripdeal aan de Essenburgsingel heeft de schutter samen met anderen weer iemand met geweld en onder bedreiging van een vuurwapen beroofd. Ditmaal werd het slachtoffer naar Rotterdam gelokt in de veronderstelling dat hij daar wiet kon kopen. Een week later is de schutter op straat aangehouden. Hij had op dat moment het pistool waarmee Luc Brouwers is doodgeschoten bij zich, aldus de rechtbank.