Tot 16 jaar geëist om moord op Endstra (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie heeft donderdagavond voor de rechtbank in Amsterdam bij verstek 16 jaar cel geëist tegen Ziya G. (41) voor de liquidatie van de criminele vastgoedhandelaar Willem Endstra in 2014. G. verblijft in Turkije. Tegen de wel aanwezige medeverdachten Ali N. (31) en Özgür C. (35) eisten de officieren van justitie 14 jaar.

Voorbereiden

Ziya G. wordt door justitie en door de belangrijke getuige Hidir K. gezien als de man die een intermediaire rol speelde tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders. De Rus Namik Abbasov zou de dodelijke schoten hebben gelost waarbij Endstra om the leven kwam en zijn zakenpartner David Denneboom gewond raakte. Ali N. en Özgür C. zijn verdacht van voorbereiden van de moord. Op dit moment zit geen van de drie verdachten vast.

Afschuw

De officier van justitie over de drie verdachten in hun requisitoir:

Zij kenden Endstra niet en er is ook geen enkele relatie vastgesteld tussen hen en Endstra. Hun motief om Endstra om het leven te brengen kan dus alleen zijn gelegen in het geldelijke gewin dat hun in het vooruitzicht is gesteld. Zij hebben zich uitsluitend laten leiden door hun eigen belangen en hebben zich niets gelegen laten liggen aan het verdriet van de nabestaanden, de afschuw over het op klaarlichte dag voor de ogen van velen iemand liquideren en de onrust die die daad in de maatschappij teweeg heeft gebracht.

Parkeerticket

Kort na de liquidatie ontdekte de politie in de buurt van de Apollolaan een gestolen Mercedes-busje dat als observatiebusje leek te zijn gebruikt. Enkele maanden later werd in een gestolen Alfa Romeo onder meer het moordwapen aangetroffen waarmee de liquidatie was uitgevoerd. In 2006 bleek dat een vingerafdruk die op een parkeerticket uit het Mercedesbusje was aangetroffen, toebehoorde aan de 35-jarige verdachte. Tapgesprekken leidden vervolgens op 13 december 2006 tot de aanhouding van beide neven.

Beschermde getuige

In deze strafzaak is er veel aandacht besteed aan de beschermde getuige die in verschillende strafzaken verklaringen heeft afgelegd. Tijdens de openbare behandeling van deze zaak is de beschermde getuige uitvoerig gehoord door zowel rechtbank als verdediging. Eerder had hij bij de rechter-commissaris diverse verklaringen afgelegd. Het Openbaar Ministerie is van mening dat het een betrouwbare getuige betreft.

Observaties

Op basis van de resultaten van forensisch onderzoek, tapgesprekken, getuigenverklaringen en verklaringen van de beschermde getuige concludeert het OM dat de drie mannen betrokken zijn geweest bij de liquidatie van Endstra en bij het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel aan zijn zakenpartner. De beide neven zouden, onder leiding van de 41-jarige verdachte, in de periode voorafgaand aan de liquidatie én op de dag van de liquidatie zelf observaties hebben gepleegd. Er was niet alleen bij het kantoor geobserveerd, maar ook op andere plaatsen zoals bij een vriendin van Endstra. Naderhand hebben ze volgens het OM geprobeerd sporen te wissen.

Niet verklaren

De verdachten hebben tot nu toe niet willen verklaren. In december 2006 werden de twee verdachten uit Alkmaar aangehouden en in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie. In  februari 2008 werd de voorlopige hechtenis van beide mannen door de rechtbank opgeheven. Nadat in oktober 2011 de vermoedelijke schutter – Namik Abbasov, afkomstig uit Rusland – door de politie was aangehouden, zijn N. en C. opnieuw aangehouden. Korte tijd later werden beiden door de rechtbank in vrijheid gesteld. Abbasov is in maart 2012 in detentie aan de gevolgen van een hersenbloeding overleden.

Maandag volgen de pleidooien van de advocaten. De uitspraak is pas op maandag 18 januari 2016.

Meer details bij Saskia Belleman.

Zie eerdere berichten over de zaak:

‘Getuige zaak-Endstra spreekt zichzelf tegen’

“De vriend” stuurde sms-jes voor “klusjes” (UPDATE)

‘Endstra-verdachten pleegden zes moorden’

Endstra-moord: de kleur van de Alfa Romeo