Tot 18 jaar cel geëist voor doodschieten Kaan Safranti na ripdeal

De rechtbank in Breda heeft vrijdag tot achttien jaar cel geëist tegen zes verdachten die terechtstaan voor het doodschieten van de Bredase drugsdealer Kaan Safranti (26), in april 2018. Volgens justitie wilden de Limburgse verdachten Safranti beroven van een partij wiet, maar de ripdeal liep uit de hand en het slachtoffer werd in zijn flatwoning in Breda door vermeend schutter Sofian S. doodgeschoten.

Gekwalificeerde doodslag

Het Openbaar Ministerie eist met achttien jaar cel de hoogste straf tegen Sofian S.. Ashley R., Dexton T. en Ahyan Y. hoorden zestien jaar tegen zich eisen. Tegen Jesse de J. en Jaimy D. is respectievelijk veertien en twaalf jaar geëist. De groep Limburgers wordt verdacht van gekwalificeerde doodslag, oftewel doodslag met het doel een ander misdrijf (ripdeal) te verhullen.

55 kilo wiet

Twee weken geleden bekende Sofian S. (24) uit Roermond dat hij Kaan Safranti met een Kalasjnikov doodschoot. Een compagnon van Safranti die ook in de flatwoning aan de Sandenburgstraat in Breda was, bleef ongedeerd. Het ging om een ripdeal waarbij een groep van vier mannen (22, 24, 24 en 28) en twee vrouwen (22 en 29) 55 kilo wiet wilde stelen van Safranti. Toen die zich verzette werden de fatale schoten gelost.

Liefdeskoppel

Safranti hield de verdachten voor dat hij 55 kilo wiet had, maar zou maar 5 kilo in zijn woning hebben liggen. De Limburgers wilden de wiet in Duitsland op de markt brengen. Bij de vlucht na de fatale ripdeal gooiden de verdachten diverse spullen uit de auto waaronder een Kalasjnikov en een Beretta 9mm. Medeverdachte Ashley R. (29) vluchtte na de ripdeal met haar vriend Sofian S. en verdachte Jesse de J. (22) naar Spanje.

Fors strafblad

Sofian S. verklaarde voor de rechtbank dat hij heeft geschoten, maar dat dat min of meer per ongeluk gebeurde toen hij probeerde de flatdeur open te trappen met medeverdachte Dexton T. (24). Het strafblad van S. bestaat uit 10 pagina’s waaronder doodslag. S. zit momenteel al een celstraf uit van zes jaar voor een schietpartij in Roermond (2016). Eerdere rapporten beschrijven hem als iemand met een ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis’.

Tumult

In de rechtbank van Breda was tijdens een tussentijdse zitting in augustus vorig jaar tumult ontstaan toen twee broers van Safranti Sofian S. en zijn vriendin Ashley R. aanvlogen toen die elkaar innig omhelsden voordat ze werden afgevoerd naar hun cel. De parketpolitie had grote moeite om de rust en controle te bewaken.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.