Tot 20 jaar cel voor schietende plofkrakers

De rechtbank in Turnhout heeft drie Nederlandse plofkrakers veroordeeld tot poging tot moord. Achraf L. en Abdelaziz A. uit Amsterdam kregen achttien jaar, Aymad A. uit Driebergen werd veroordeeld tot 20 jaar cel. In februari 2015 schoten ze met een Kalasjnikov op politie-agenten.

Nadat de drie in de nacht van 23 februari een plofkraak in Breda hadden gezet vluchtten ze – achterna gezeten door de Nederlandse politie – met hun Audi RS4 naar België. Daar kregen de Nederlanders assistentie van hun Belgische collega’s.

Kalasjnikov

Op de Rijksweg bij Antwerpen, ter hoogte van het Sportpaleis, werd er vanuit de Audi met een Kalasjnikov op de achtervolgende agenten geschoten. Toen de drie plofkrakers bij Turnhout lek reden op een spijkermat, werd opnieuw het vuur geopend op de agenten. Niemand raakte gewond. Vervolgens vluchtten de plofkrakers een nabijgelegen bos in. De volgende dag werden ze gearresteerd.

Onbewogen

De drie Nederlanders, met Marokkaanse roots, hoorden het vonnis uiterlijk onbewogen aan. Ze zaten gebroederlijk naast elkaar, omgeven door zwaarbewapende politieagenten. Ook waren er vrienden en familie van de drie aanwezig.

Aymad A. krijgt de hoogste straf, omdat de rechtbank bewezen vond dat hij de schutter is. Er waren minimale kruitsporen afkomstig van een Kalasjnikov op zijn lichaam aangetroffen.

Hoger beroep

Walter Damen, advocaat van Abdelaziz A., kondigde na de zitting in hoger beroep te gaan. Hij vond het vonnis door de rechter goed gemotiveerd, maar vond ook dat er nogal wat tegen de bewijsvoering was in te brengen. De verdediging van de drie plofkrakers had in een eerder stadium om aanvullend onderzoek gevraagd door een andere forensisch deskundige. Dit verzoek werd echter afgewezen door de rechtbank.

Niet vervolgd

De drie Nederlanders worden niet vervolgd voor de plofkraak in Breda, zo heeft het OM eerder deze week al laten weten aan Crimesite. Aymad A., een van de drie die vandaag is veroordeeld, moet in juli wel voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen. Hij wordt er van verdacht in Emmeloord, Eindhoven en Helmond geldautomaten opgeblazen te hebben.