Tot 25 jaar cel geëist tegen Belgische mc-leden

Deze week diende in Bergen (België) een groot proces tegen 26 motorclubleden van Hells Angels en No Surender. Tegen vier vermeende leiders van de motorclubs werden respectievelijk 4, 10, 15 en 25 jaar celstraf geëist. Justitie in België verdenkt hen van onder andere deelname aan een criminele organisatie, marteling en poging tot doodslag. 

Het proces in Bergen duurde drie dagen en was streng beveiligd.

Beschieting

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er grote spanningen ontstaan tussen beide motorclubs in de provincie Henegouwen, nadat een sergeant at arms van de Hells Angels was overgestapt naar No Surrender en daar president werd. Vanaf 2012 leidde dat tot verschillende geweldsincidenten. Zo werden onder andere in 2016 de woningen van sympathisanten van de Hells Angels beschoten. Daarbij werden verschillende ramen aan gruzelementen geschoten. Poging tot doodslag vindt justitie.

Marteling in de keuken

Eerder al zou er sprake zijn geweest van marteling. In de keuken van het clubhuis van de Hells Angels werd een man met een mes bewerkt in zijn armen, nek en oren. Volgens een van de verdachten tijdens het proces waren de wonden van de man ontstaan omdat de man bij een vechtpartij in een doos met glas was gevallen.

Tegen de president van No Surrender eiste het Openbaar Ministerie 25 jaar cel. Zijn zoon riskeert vijftien jaar gevangenisstraf. De (inmiddels voormalige) president van de Hells Angels hoorde tien jaar cel eisen.