Tot 2,5 jaar cel voor echtpaar dat voor miljoenen euro’s in bitcoins handelde

De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag twee Hilversumse bitcoinhandelaren veroordeeld tot 2 en 2,5 jaar cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) wegens witwassen. De rechtbank heeft vastgesteld dat de man en zijn vrouw in 2,5 jaar tijd ruim 16 miljoen euro hebben witgewassen.

Anoniem

Het Hilversumse echtpaar kocht voor miljoenen euro’s contant bitcoins aan van particulieren en bedrijven. De bitcoinhandel was niet bekend bij de Belastingdienst. Klanten konden anoniem blijven, afspraken werden gemaakt op openbare plekken (meestal een fastfoodrestaurant in een grote stad) en er was geen deugdelijke administratie.

Darkweb

De handelaren vroegen de klanten niet om identiteitspapieren, terwijl vaak grote bedragen werden gewisseld. De man en zijn vrouw kwamen met klanten in contact via internetadvertenties en het darkweb. Een groot deel van de verhandelde bitcoins waren afkomstig van het darkweb.

Geldboetes

De rechtbank heeft 1488 en 1044 bitcoins en ook een bedrag van 250.000 euro contant verbeurd verklaard. Tegen de huidige koers is de waarde van de bitcoins ongeveer 25 miljoen euro. Twee bedrijven van de handelaren kregen geldboetes van elk 45.000 euro opgelegd en zagen bedragen van 138.000 euro en 40.000 dollar verbeurd verklaard worden.

Op de lijst van verbeurd verklaarde goederen staan onder meer mobiele telefoons, harde schijven, andere computerapparatuur, een zilveren sieraad, een kostbaar herenhorloge en een personenauto.