Lange straffen voor moorden Hurwenen

Het gerechtshof in Arnhem heeft marktkoopman Marcel B. en diens zoon Mark B. uit Hellevoetsluis tot respectievelijk 25 en 18 jaar cel veroordeeld voor de moord op een textielhandelaar en zijn zoon in Hurwenen in september 2008. De advocaat-generaal had 30 jaar geëist. De slachtoffers waren een 52-jarige man en zijn 23-jarige zoon. Ze waren gekneveld en door het hoofd geschoten, de zoon werd ook in brand gestoken. Marcel B. heeft altijd volgehouden dat ‘Marokkanen’ het geweld hebben begaan.

De straf komt lager uit dan bij de rechtbank, waar de twee vorig jaar allebei 30 jaar cel kregen.

Het gerechtshof vindt moord niet bewezen en veroordeelde de twee voor doodslag. Als motief heeft het hof roof vastgesteld. B. senior had torenhoge schulden en wilde geld halen bij de slachtoffers, een kluis werd opengebroken.

Na de schietpartijen werd het jongste slachtoffer in brand gestoken. Dat ging mis omdat Marcel B. de sleutel van zijn vluchtauto kwijtraakte en gewond raakte door de vlammen. Hij wist nog wel buiten te komen maar viel daar zwaargewond neer. Hij werd door de brandweer in de tuin gevonden en lag dagenlang in coma.

Bij de moord was ook een kameraad van zoon Mark B. betrokken, deze Ricky Scholtz (foto) verloor het leven nadat het drietal vluchtte, hij verdronk toen hij de Hurwenense Kil probeerde over te steken.

Volgens het hof heeft Marcel B. zijn zoon meegesleept in de zaak, terwijl hij zelf het gezin in de financiële problemen heeft gebracht.

Marcel B. heeft altijd volgehouden dat ‘Marokkanen’ bij wie hij in het krijt stond hem gedwongen hebben om in Hurwenen mensen te beroven. Eenmaal ter plaatse zouden de Marokkanen hem en zijn zoon hebben overlopen en de moorden gepleegd. De zoon bevestigde aanvankelijk dit verhaal maar nam daar in de allerlaatste fase van het proces afstand van.

Hier de twee arresten.

‘Ontvoerde’ getuigt op zitting Hurwenen 

Getuige moorden Hurwenen gehoord 

OM blundert bij dubbele moord