Tot 28 weken cel voor stelen container met 2000 kilo cocaïne

Twee mannen zijn tot lage straffen veroordeeld voor het stelen van een container met bananen waarin volgens justitie 2000 kilo coke was verstopt. Alcides V.N. (38) moet 28 weken de cel in. De 38-jarige Jean D. uit Breda verdwijnt voor 20 weken de cel in. De drugs zijn nooit gevonden.

Het Openbaar Ministerie had fiks hogere straffen geëist: 6 en 7 jaar cel. Hoewel er sprake was van ‘een stevige verdenking’, oordeelde de rechter dat drugssmokkel niet bewezen kon worden, zo schrijft het AD.

Drugshond

In april van dit jaar werd een container met bananen uit Ecuador, die bedoeld was voor een fruitimporteur in Rotterdam gestolen van het ECT-terrein in de Rotterdamse haven. Een week later werd de opengebroken container door het Harc-team teruggevonden in een loods in Zevenbergen. Ook stonden er 25 lege bananendozen in het pand waarop de drugshond aansloeg. Volgens de fruitimporteur zouden totaal 120 dozen van de lading missen.

Cash

Volgens het OM heeft Alcide V.N. met zijn gehuurde truck de container naar Zevenbergen gereden. De verdachte ontkende niet dat hij de chauffeur was van de vrachtwagen, maar spreekt verder iedere betrokkenheid tegen. Het OM vindt het ook verdacht dat de man bij zijn aanhouding in het bezit was van 25.000 euro cash en een pgp-telefoon.

Afgeluisterde gesprekken

De verdenking van het OM jegens Jean D. berustte vooral op het feit dat de verdachte veel in de loods te vinden was waar de container werd gevonden. Hij betaalde de huur van het pand en beschikte over een sleutel. In afgeluisterde gesprekken in de gevangenis zou te horen zijn dat D. heeft gezegd dat hij in de loods aanwezig was toen de container werd binnen gereden.

Berekening

Hoewel de drugs dus nooit gevonden zijn, heeft het Harc-team een berekening gemaakt van de hoeveelheid cocaïne die met de smokkel gemoeid zou zijn. Totaal 2000 kilo.

(Foto: archief politie.)