Tot 3 jaar cel geëist voor Drents druglab

Het OM heeft donderdag celstraffen tot drie jaar geëist tegen drie mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het produceren van amfetamine in een drugslab in Eerste Exloërmond. ‘Ze zijn alle drie betrokken bij het lab, zij het allemaal op een andere manier’, sprak de officier van justitie volgens RTV Drenthe.

Woonboerderij

Tegen de 31-jarige Dave K. uit Den Haag werd drie jaar cel geëist. Zijn dna werd op meerdere plekken in het lab aangetroffen. Stanley de J., de 51-jarige verhuurder van de woonboerderij waar het drugslab werd gevonden, hoorde 1,5 jaar tegen zich eisen waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tegen de 64-jarige Robert I. uit Delft werd 1,5 jaar geëist plus 2.000 dagen celstraf die hij nog open heeft staan. I. zou spullen (grote blauwe vaten, jerrycans, purschuim) van en naar de loods hebben vervoerd.

Ontmanteld

Na enkele anonieme tips begon de politie vorig jaar met een onderzoek, waarbij een observatieteam ingezet werd en camera’s werden gestationeerd op de loods waarin het drugslab zou zitten. Op 30 oktober 2018 werd het lab opgerold waar het vanaf 1 juli 2018 zou hebben gezeten. (Tekst loopt door onder de advententies).

Bedreigd

Stanley de J. uit Borger verklaarde tijdens de zitting dat hij aanvankelijk niet wist wat er gebeurde in de loods. Toen hij een vreemde lucht rook, ging hij kijken, hoewel hem dat verboden was. Hij zag dat het om een drugslab ging, maar omdat hij zou worden bedreigd stapte hij uit angst niet naar de politie. ‘Ze dreigden dat ze me met boormachines zouden bewerken. Ik heb mijn schuur ter beschikking gesteld, dat is wat ik heb gedaan.’

Landbouwgif

Robert I. beweerde dat hij niets met het drugslab te maken heeft. Hij dacht dat hij afval of landbouwgif vervoerde. ‘Ik ben erin geluisd’, zei hij. ‘Ik ben achter iemand aangereden. Heb laadklep geopend. Werden pallets met folie, blauwe vaten en jerrycans ingeladen. Dacht niet, dit is foute boel. Moet je dan denken dat dat van een drugslab is of zo? Ik ben nooit in een drugslab geweest. Ik ben schilder. Ik werk met ammoniak, met thinner. Ik heb met zoutzuur gewerkt. Dat zijn geuren die ik herken. Die geuren in het lab herkende ik niet.’

Bewijs

Dave K. uit Den Haag ontkende alle betrokkenheid bij de zaak. Hij beriep zich verder op zijn zwijgrecht, maar volgens het OM zijn alle drie verdachten op een manier betrokken bij het lab. Van Dave K. kan worden bewezen dat hij opzettelijk drugs heeft geproduceerd in het lab, omdat zijn dna daar is gevonden. Hij werd ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie, maar daar verdenkt het OM hem niet meer van.

2.000 dagen

De andere twee mannen zijn volgens het OM in ieder geval medeplichtig. Ze hadden beide kunnen weten wat er gaande was in de loods in Eerste Exloërmond. Ook wees het OM naar het strafblad van de twee. Robert I. pleegde de strafbare feiten in zijn proeftijd. Hij heeft nog 2.000 dagen open staan. Het zijn de restanten van drie eerder opgelegde straffen waarvan hij het tweederde deel heeft uitgezeten. Hij werd een aantal jaar geleden nog veroordeeld voor illegale drugs in België. Omdat hij opnieuw de fout is ingegaan – chauffeuren voor drugslab – moeten de openstaande dagen alsnog worden uitgezeten.

Vrijspraak

De advocaten van de verdachten hebben om vrijspraak gevraagd. De advocaat van Dave K. vond dat met dna niet is bewezen dat zijn cliënt in het lab is geweest, omdat dna verplaatst kan worden. De advocaat van Stanley de J. vond dat haar cliënt niets verweten kan worden. Er zou sprake zijn van psychische overmacht, omdat hij werd bedreigd. Omdat Dave K. uit Den Haag binnenkort een kindje verwacht, vroeg zijn advocaat om een schorsing tot twee weken na de geboorte van de baby. De rechtbank beslist hier maandag 1 april over.

‘Zaak stinkt’

Robert I. wist volgens zijn advocaat simpelweg van niets. Michel van Stratum, de advocaat van Robert I. zegt tegen Crimesite: ‘Bij het drugslab was iets bijzonders aan de hand. Vooraf aangebrachte camera’s deden het opvallend genoeg slechts tijdelijk en beperkt, kennelijk om de informant niet in beeld te krijgen? Er was vooraf zeven keer uitbundig via Meld Misdaad Anoniem en de meldkamer door een man met een Haags accent anoniem en gedetailleerd getipt, die kennelijk wilde dat er werd ingegrepen. De politie deed echter langere tijd helemaal niets. De zaak stinkt, niet alleen door doordringende chemische amfetaminelucht!’

De rechtbank doet op 11 april uitspraak.