Tot 30 jaar cel voor moord op Latumahina (UPDATE)

De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag de vonnissen bekend gemaakt van de verdachten van de vergismoord op Djordy Latumahina (foto). De hoogste straf was voor Djurgen W., die wordt gezien als de schutter. Hij kreeg 30 jaar. Cedric R. werd veroordeeld tot 26 jaar.

 

Ulrich B. heeft 18 jaar cel gekregen en Wendell R. 15 jaar. Tony D., die door het Openbaar Ministerie werd gezien als een van de schutters werd vrij gesproken voor moord en poging tot moord. Wel werd hij veroordeeld tot 4,5 maand cel voor verboden wapenbezit. Hij was al eerder vrij gelaten.

Giovanni D. krijgt 48 weken (waarvan de helft voorwaardelijk) celstraf voor het helen van gestolen auto’s. Benito L. kreeg voor hetzelfde vergrijp 80 dagen (waarvan de helft voorwaardelijk) celstraf met de verplichting zich te laten behandelen.

Vergissing

DJ Djordy Latumahina werd in oktober 2016 in een parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein per vergissing doodgeschoten. Zijn vriendin werd zwaargewond. Hun kleine dochtertje werd wonder boven wonder niet geraakt door de kogelregen. Het eigenlijke doelwit was crimineel Gino M. die in hetzelfde appartementencomplex woonde en een soortgelijke auto reed als Latumahina. M. is na de vergismoord naar het buitenland gevlucht.

Levenslang

Hoewel de strafeisen van het Openbaar Ministerie onder andere 30 en 25 jaar cel waren, hoopten de nabestaanden en familieleden van Latumahina op levenslange celstraffen. De rechtbank liet weten levenslang niet als een proportionele straf te beschouwen. Ook al omdat geen enkele verdachte eerder veroordeeld is voor een levensdelict.

Strafeisen

De strafeisen van het Openbaar Ministerie tegen de 7 verdachten waren als volgt: Cedric R. (brein achter de aanslag): 30 jaar. Tony D. en Djurgen W. (beiden de schutters volgens het OM): ook 30 jaar. Wendell R., broer van bovengenoemde Cedric: 25 jaar. Ulrich B. (chauffeur vluchtauto): 25 jaar. Benito L. (regelen vluchtauto’s): 80 dagen cel. Giovanni D. (ook regelen vluchtauto’s): 48 weken cel.

Van de verdachten was alleen Benito L. aanwezig bij de uitspraak. De rechtszaal puilde uit vanwege grote belangstelling van de pers en familie en vrienden van Djordy Latumahina.

Hier alle uitspraken: