Tot 3,5 jaar cel voor Asser wietbende

De rechtbank in Assen heeft de 55-jarige Turkse Mehmet K. dinsdag veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf vanwege grootschalige wiethandel vanuit zijn woonplaats Assen in 2013 en 2014. Zijn 49-jarige broer Yusuf K. uit Assen moet één jaar de cel in en een boete betalen van 500 euro voor zijn aandeel in de handel. Bij hem werd ook een semi-automatisch vuurwapen gevonden.

Loodseigenaar

De 75-jarige eigenaar van de loods in Assen van waaruit de bende opereerde, is veroordeeld tot 360 dagen celstraf, waarvan 315 voorwaardelijk. Ook bepaalde de rechtbank dat de twee loodsen (waarde twee ton) van de eigenaar worden afgepakt. De man was volgens de rechter actief betrokken bij de wiethandel, ook al ontkent hij dat zelf. Tegen hem was dertien maanden celstraf geëist, maar omdat hij in voorarrest het onvoorwaardelijke deel van zijn straf al uitzat, hoeft hij niet terug de cel in. Zijn straf valt lager uit vanwege zijn leeftijd. Twee medeverdachten uit Assen en Lelystad werden veroordeeld tot 150 dagen cel.

Wekelijks 50 tot 60 kilo

In 2012 kreeg het Team Criminele Inlichtingen tips over een Turkse bende rondom Mehmet K. die wekelijks 50 tot 60 kilo wiet zou exporteren naar Duitsland en daar honderdduizenden euro’s mee zou verdienen. Meerdere politieonderzoeken naar verschillende leden van de criminele groep werden samengevoegd tot één groot onderzoek. Toen de rechtszaak vorige maand na jaren vertraging werd behandeld, noemde de officier van justitie de bendeleden “makelaars in wiet”. De opbrengsten sluisden de mannen weg naar hun geboorteland Turkije, vermoedt justitie. Zo zouden de twee broers voor tonnen hebben geïnvesteerd in vastgoed in Turkije.

Growshop

In eerste instantie werd de Turkse wietbende verdacht van wiethandel tussen 2009 en 2014, maar door fouten van het OM hoefden de leden zich vorige maand alleen nog te verantwoorden voor de periode oktober 2013 tot maart 2014. De politie had de bejaarde loodseigenaar toen ook in de smiezen. Van hem huurde K. een loods, waarin hij de growshop Bio Memo had als dekmantel voor de illegale handel. De 75-jarige eigenaar was betrokken bij verschillende drugsdeals, die soms ook plaatsvonden in zijn huis bij de loods.

Undercoveragenten

Om te infiltreren in de organisatie zette de politie twee undercoveragenten in die middels diverse pseudokopen in totaal 19 kilo wiet kochten van Mehmet K. Toen de undercoveragenten daarna nog eens 53 kilo wiet bestelden deed de politie in 2104 verschillende invallen en werd de bende opgerold. In de loods werd toen nog 16 kilo wiet en 441 gram hasj gevonden. Bij sommige verdachten werden vuurwapens aangetroffen.