Eis: totaal 38 jaar voor invoer 1700 kg coke

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in hoger beroep in totaal 38 jaar celstraf geëist tegen zes verdachten voor betrokkenheid bij de invoer van bijna 1700 kilo cocaïne in 2007 in de haven in Rotterdam. Tegen twee van hen heeft het OM eerder al een eis uitgesproken. De coke werd in de haven ontdekt bij een lading koffie uit Coasta Rica.

De douane onderschepte op 12 september 2007 een container met 1674 kilo cocaïne in de haven van Rotterdam. De coke zat verborgen tussen een lading koffie uit Costa Rica. De straatwaarde van de coke bedroeg naar schatting 67 miljoen euro.

De Nationale Recherche volgde de container naar een loods van een van de hoofdverdachten in Weert. Zes verdachten werden aangehouden vanwege hun betrokkenheid bij de invoer van de drugs.

Tegen twee hoofdverdachten werden gevangenisstraffen van 9 jaar en 4 maanden en 7 jaar en 5 maanden geëist. Het OM ziet deze mannen als de organisatoren van het drugstransport. Zij waren betrokken bij de huur van de loods in Costa Rica, de verpakking van de partij koffie en bij het transport en de aflevering van de container. Eén van de mannen is nog steeds voortvluchtig.

Tegen de andere verdachten werden straffen geëist tot 7,5 jaar cel. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde in 2009 drie verdachten tot langdurige gevangenisstraffen, maar drie medeverdachten werden vrijgesproken. De verdachten en het OM gingen in beroep.