Tot 4,5 geëist voor witwassen via garage

Het Openbaar Ministerie heeft 4,5 jaar celstraf geëist tegen garagehouder Ridoan B. Hij wordt verdacht van witwassen van bijna 3,5 miljoen euro, heling en mishandeling. Tegen een familielid van de man uit Beverwijk eiste het OM 6 maanden cel. In de garage van B. in Wormerveer vond de politie vorig jaar 3,3 miljoen euro cash. 

Het geld was verstopt in onder andere autobanden, een koelbox en verborgen ruimtes in auto’s. De politie vond de cash met hulp van een speciale politiehond. Naast het geld werden ook gestolen airbags en een gestolen motorblok aangetroffen. Dat meldt NH Nieuws.

Boterhamzakjes

Volgens Ridoan B. werden de autobanden anderhalve maand voor de inval door iemand bij hem gestald. Hij wist dat er geld in zat. B. verklaarde dat hij 20.000 euro kon verdienen door op het geld te passen. De cash in de autobanden was verpakt in boterhamzakjes. Daarop werd het dna aangetroffen van de verdachten. Ridoan B. vertelde de rechter dat het geld in de garage in de boterhamzakjes was gedaan.

Mishandeling

De garage-eigenaar wordt ook verdacht van mishandeling. In de nacht van 30 maart 2016 zou hij geprobeerd hebben in te rijden op een medewerker van de marechaussee, die hem aan wilde houden. Die liep daarbij letsel op en schoot ook op de wegvluchtende B. De garagehouder meldde zich daarna zelf bij het politiebureau in Zaandijk.

Tas met 110.000 euro

Tegen Omer G., een medewerker van de garage, eiste het OM een taakstraf en 180 dagen cel. G. mocht bij de inval in juni 2017 aanvankelijk naar huis, maar probeerde toen een tas met 110.000 euro mee te nemen.

De familie B. uit Beverwijk is eerder vervolgd voor soortgelijke misdrijven. De 34-jarige Ridouan B. werd in 2014 ook al veroordeeld wegens diefstal, heling en het omkatten van auto’s. De officier van justitie wil ook dat de garagehouder 80.000 euro boete krijgt opgelegd.