Tot 4,5 jaar cel voor gewelddadige woningoverval

De rechtbank van Utrecht heeft twee mannen uit Zeist veroordeeld tot celstraffen voor een gewelddadige woningoverval in De Bilt. Issam A. (23) en Ilias L. (22) overvielen op 15 september 2016 een echtpaar in hun woning. De mannelijke bewoner liep daarbij onder andere hersenletsel en blijvende oogschade op. 

Het echtpaar werd bedreigd met een pistool, vastgebonden met tiewraps en opgesloten in de kelder. De vrouw kreeg het vuurwapen tegen haar hoofd gedrukt.

Zeldzame horloges

De buit van de woningoverval bestond uit juwelen en zeldzame horloges. De gemaskerde overvallers gebruikten de BMW van het echtpaar als vluchtauto. Deze werd later brandend aangetroffen in het nabijgelegen Groenekan. Toch wist de politie regenkleding veilig te stellen die in de BMW lag. Daarop werd dna van de overvallers gevonden.

Issam A. is veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Ilias A. moet 4 jaar de gevangenis in. De rechtbank heeft in de strafmaat meegewogen dat de 23-jarige Issam A. eerder is veroordeeld voor woninginbraken en openlijk geweldpleging. Naast de opgelegde gevangenisstraf moeten beide verdachten een schadevergoeding betalen aan het echtpaar. Het Openbaar Ministerie had tegen de twee vijf jaar cel geëist.
Volgens de slachtoffers was er nog sprake van een derde overvaller; deze is echter nooit getraceerd.