Tot 14 jaar geëist voor beschieting café (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 30-jarige man dinsdag 14 jaar cel geëist voor het beschieten van een vol café in Hilversum. Daarbij werd een pistoolmitrailleur gebruikt. Er zijn meer verdachten, zij zouden ook bij drugshandel betrokken zijn.

Maandag is al zes jaar cel geëist tegen Radoslaw S. (40) en anderhalf jaar cel tegen Robert O. (21). In september 2015 zouden ze betrokken zijn geweest bij de beschieting van een vol café in Hilversum.

Justitie denkt dat Radoslaw G. de schutter is geweest en verdenkt deze dertigjarige Pool van moord. Hij staat later deze week terecht met nog drie andere Polen die worden verdacht van onder andere drugshandel en heling. Radoslaw G. zou daar ook bij betrokken zijn.

Café ’t Oude Haventje

In de nacht van 4 op 5 september 2015 werd Radoslaw G. café ’t Oude Haventje uitgezet. Kort daarop keerde hij terug met een hakmes en sloeg daarmee op een geparkeerde auto en de inmiddels gesloten deur van het café. Nadat hij was vertrokken kwam de Pool weer terug met enkele andere mannen. Vanuit een rijdende grijze Mercedes schoten ze met een mitrailleur op het café met ongeveer 20 bezoekers. Doordat de geopende deur van de nog rijdende auto terug klapte tegen een container, raakte de schutter uit balans en troffen de kogels een Thais restaurant dat naast de kroeg is gevestigd. Bezoekers van het café renden voor hen leven. Sommige kogels ketsten af op de container. Volgens getuigen was het een wonder dat niemand gewond raakte.

Medeplichtigheid

Justitie denkt dat de 40-jarige Radoslaw S. de Mercedes bestuurde. Hij is daarom medeplichtigheid aan de schietpartij ten laste gelegd. Hij bracht de schutter en het wapen naar het café, aldus het OM. Ook verdenkt justitie hem van verboden wapenbezit. De 21-jarige Robert O. wordt alleen verboden wapenbezit aangerekend.

Morgen en donderdag staan de hoofdverdachte en drie landgenoten voor de rechter.