Tot 7,5 jaar cel voor coke-smokkel

De rechtbank in Den Haag heeft Simon S. (45) tot 7,5 jaar cel veroordeeld voor het importeren van cocaïne. De rechtbank ziet in hem de organisator van een transport van 575 kilo cocaïne die in een container in de haven van Antwerpen werd onderschept. De drugs zat verstopt in rubberen stootblokken die in de scheepvaart worden gebruikt. Een Colombiaanse vrouw in wie het OM de rechterhand van S. zag, is vrijgesproken. Tegen haar was zes jaar geëist.

 Ook tegen andere verdachten werden jarenlange gevangenisstraffen uitgesproken. Tegen Simon S. was acht jaar cel geëist. Hij zegt veel met containers in de weer te zijn omdat hij in de ‘ambulante handel’ zit maar ontkent met cocaïne bezig geweest te zijn. Zijn Advocaat Jan-Hein Kuijpers is hoogst ongelukkig met het vonnis: ‘De enige belastende getuige heeft zijn verklaring ingetrokken. Verder was er eigenlijk geen bewijs.’ Kuijpers is ‘benieuwd’ naar de details in het vonnis maar zegt op voorhand al in hoger beroep te gaan.

De coke zat verstopt in een container die in april 2012 werd onderschept in de haven van Antwerpen. De zending was van Ecuador via Rotterdam naar Antwerpen verscheept. In de rubberen stootkussens waren 575 geperste blokken cocaïne verborgen. Het landelijk parket schatte de groothandelswaarde op ruim 20 miljoen euro.

Zie ook:

Tot acht jaar geëist voor smokkel 575 kilo coke 

Aanhoudingen om 575 kilo coke