Tot 8 jaar cel in grote hasjzaak

De rechtbank in Arnhem heeft donderdag in het zogenoemde Sprinkhaan-onderzoek straffen opgelegd conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De hoofdverdachte Ahmed C. moet acht jaar de cel in en zijn halfbroer Khalid el B. kreeg vier jaar gevangenisstraf wegens grootschalige internationale hasjhandel en witwassen.

Ahmed C. (38) en Khalid el B. (49) zijn nooit op zitting verschenen. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk gevlucht naar Marokko. Zij zijn ook nooit door de politie of de rechter gehoord in deze zaak.

De verdediging pleitte voor niet-ontvankelijkheid van het OM omdat de verdachten geen eerlijk proces gehad zouden hebben. Zo zou de politie fouten hebben gemaakt tijdens het opsporingsonderzoek, zouden fouten zijn gemaakt in de internationale samenwerking en de rechten van de verdediging zijn geschonden omdat onvoldoende is gedaan om verdachte en zijn halfbroer te horen.

De rechtbank heeft deze verweren namens de verdediging verworpen. Het onderzoek naar de verdachten is begonnen op 21 april 2008 met huiszoekingen in o.a. Arnhem, Bemmel, Afferden en Westervoort. De rechtbank heeft eerder twaalf verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen en werkstraffen voor witwassen en drugshandel.

Ahmed C. is veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf en zijn halfbroer Khalid el B. zou hem hebben gefaciliteerd in het witwassen van drugsgeld. Tevens heeft justitie auto’s, boten, geld, banktegoeden en een groot aantal panden in Nederland, Spanje en Marokko in beslag genomen.

Boek Cold Cases

Crimesite heeft in het boek Cold Cases ook aandacht besteed aan deze zaak in verband met de dood van Mohamed Harrak Gharrafi (foto) die medeverdachte was in de hasjzaak. Hij is onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in januari 2010 op een snelweg bij Meknes, Marokko. Een paar maanden voordien was hij in Breda beschoten. De autoriteiten in Meknes hebben onder druk van familieleden een onderzoek gestart naar de zaak maar daar is vooralsnog niets uitgekomen.

Lees ook:

Tot 8 jaar cel geëist in grote hasjzaak

Mega-hasjzaak voor de rechtbank